Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MALA SELEKCIJA SRPSKE FANTASTIKE

1.834

U Modernoj galeriji Ljube Popovića u Valjevu predstavljene su slike sa Bijenala fantastike u Srbiji, u organizaciji fondacije Mihajlović-Feniks. Izložba je mala selekcija svega onoga što fantastika može biti u Srbiji.

Posle Beograda i Novog Sada  i u Valjevu mali spektar Bijenala fantastike- sa prvog srpskog festivala umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog. Umetnici sa lakoćom autentični i iskreni, slede sopstvene snove, zamisli i maštu i svojim vizijama pretočenim na slike suštinski obogaćuju već postojeći svet.

-Naša se publika od vremena medijale malo odvikla od fantastike i figuracije ovog tipa, mada to ne znači da nije postojala i ne postoji potreba za tako nečim. To su stvari koje nikada neće moći da izađu iz mode. To nije stvar mode. To mnogi pokreti i pravci jesu. Ali fantastika kao pristup i figuracija nešto su što će uvek biti traženo i ovde imamo priliku da vidimo različite senzibilitete, naglašava prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti.

Srpsko bijenale pokazalo je da se u punom sjaju ponovo diže bogati dijapazon posebnosti koje teže univerzalnom, kroz figuraciju i fantastiku.

Legat Ljube Popovića u kojem se tradicionalno neguje  slikarstvo fantastike predstavlja reper kvaliteta ovog, u Srbiji sve popularnijeg žanra.

-Ova izložba fantastike u ovoj galeriji je normalan tok stvari da je trebala da dođe ovde. Ja mislim da je ova galerija tako jedna usputna stanica i mislim da će ova izložba  zaživeti, odnosno cela manifestacija dobiti evropske okvire, ubeđen je Željko Đurović, slikar.

-Moderna galerija ima  jedan specifičan uticaj na likovnu i umetničku scenu koja se razvija u Srbiji i nekako je, iako se nalazi tu u Valjevu, tu u unutrašnjosti, ona daje veliki odraz tamo negde gde je umetnost najprisutnija, a to je Beograd, mišljenja je Veljko Valjarević, slikar.

Pred valjevskom publikom narednih mesec dana je 18 od 36  slika izabranih na konkursu Bijenala fantastike. U konkurenciji je bilo čak 500 radova srpskih slikara ovog žanra.

S.L.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.