Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

GUKOŠ BEZ MOSTA

1.577

Pored same Ibarske magistrale nedaleko od Ljiga je selo Gukoš. Jedan broj meštana s druge strane Dragobiljske reke, muku muče kad nadođe voda jer memaju most da vozilima dođu do svojih kuća.

Na drvenom pešačkom mostu, scena kao iz domaćeg filma. Ne priliči danas srpskom selu. Roditelji prenose decu, prelaze bolesni, žene nose vreće praška, koncentrata, brašna. Pešački most preko Dragobiljske reke jedina je veza meštana sa svetom. Prelaz vozilima moguć je samo kad je nizak vodostaj reke.


-Gledamo u nebo kad će kiša, kad će da se otopi sneg. Ako se otapa na Rudniku, prelaska nema. Zimi smo na posebnim mukama, preko velike vode ne možemo ni traktorima a kamo li automobilima, objašnjava Đorđe Danilović.

-Pre neki dan kad sam slomila ruku, umalo da nas voda prevrne. Nisam mogla peške, povezli me preko reke i jedva smo se spasili, priča Ljubinka Jovičić, najstarija meštanka Gukoša.

-Imam jetrvu koja je nepokretna. Ne može da ustane, sto odsto je invalid. Čekamo da spadne voda, da može da ode na pregled. Hitna pomoć ne može da nam dođe, naglašava Tanja Ćajić.


U ovom kraju Gukoša živi pedesetak meštana.
Ostao je na porodičnom imanju i Nenad Radivojević, sa suprugom i troje dece, verujući da će most posle stalnih obećanja biti izgrađen.
-Izgubili smo sad nadu da će nam opština Ljig uraditi most. A deca idu u školu i obdanište. Nosimo ih preko mosta, presvlačimo s druge strane reke, govore Nenad i njegova supruga Kristina.

Obraćali su se za pomoć u dva ministarstva a nedavno su pisali i predsedniku države.

U opštini Ljig podsećaju da na tom mestu most nikad nije postojao ali razumeju meštane i žele da pomognu.
-Uradili smo projekat. Vrednost mosta je 25 miliona dinara. Projekat smo odneli u kancelariju za javna ulaganja. Očekujemo da će Kancelarija reagovati, da će država pomoći. Ono što je do nas mi smo uradili. Nismo u mogućnosti da izgradimo most kao lokalna samouprava, ističe Dragan Lazarević, predsednik opštine Ljig.

Meštani podsećaju da imaju pravni osnov za pomoć države. Na Dragobiljskoj reci nedaleko od njihovih kuća postojao je železnički most. Konstrkcija je isečena dozvolom prethodnih vlasti a ostatke mosta vremenom je odnela voda.
Svi drugi srušeni mostovi na reci su obnovljeni osim tog kojim je išao stari „Ćira“.
LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.