Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

LJUBA „NA KAFI KOD ŠEKSPIRA“

1.197

Književna nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolji putopis uručena je u Brankovini Vesni Domazet za knjigu „Na kafi kod Šekspira“.

Iako su u sadašnjim životnim okolnostima putovanja dobila novu dimenziju, u Gradskoj biblioteci Valjeva  koja nosi ime Ljubomira P. Nenadovića, ubeđeni su da će se dostojno nastaviti moderna srpska putopisna tradicija. Ona koju su započeli Dositej Obradović i Ljuba Nenadović.

-Putovanje kao nova mesta iz spoznaje. Ili putovanje kao introspekcija, ili putovanje kao imaginacija. Ko zna kuda će nas odvesti vreme koje je pred nama? Zato mislim da je važno da postoji nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ za putopis. Da mi spremno dočekujemo sve ono što je pred nama, sa željom da o putopisu ostavimo analize i osvrte hemenautičara, najboljih svedoka i pratilaca onoga što putopis donosi, istakla je  Violeta Milošević, direktorka Valjevske biblioteke.

Nagrađenom knjigom putopisnih eseja „Na kafi kod Šekspira“ Sanja Domazet iz novog ugla sagledava neke od najznačajnijih ličnosti iz ljudske kulturne istorije a čitaocima omogućuje misaono otiskivanje u njen intimni okean beskrajne erudicije. Sa nekima od niih proživljava najburnije umetničke sudbine.

-Za mene su putovanja iznimno zadovoljstvo i boravak u Valjevu i Brankovini takođe. Izuzetno sam emotivno vezana za ove krajeve i za Nenadovićev opus i za sve što se odnosi na Valjevo i Brankovinu i za Ljubu Popovića čiji je intimni prostor, deo knjige koja je nagrađena. Pisci obično kažu da nagrade nisu najvažnije. Meni jesu. Ova nagrada mi je posebno važna i vredna i izuzetno sam zadovoljna i srećna što je ove godine u mojim rukama, izjavila je Sanja Domazet.

Nagradu „Ljubomir P. Nenadović“ Gradska biblioteka u Valjevu ustanovila je pre 9 godina. S njom je uspostavljen važan kontinuitet nagrađivanja najboljih putopisnih ostvarenja na srpskom govornom području.

LA.R.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.