Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

BOŽA JE STVARAO ŠAMPIONE

1.286

Na pitanje Novaka Đokovića, najboljeg svetskog tenisera, da li u Valjevu poznaje Božu Matića, pomalo zatečena,  moja kćerka Bojana odgovorila je  potvrdno.

-Boža je trener svetskog ranga. Mene je u jednom, dosta važnom periodu trenirao i znatno doprineo mom svetskom uspehu. Ne samo što je dobar trener već je dobar i čovek. Ostavio je snažan utisak na mene i mnogo mi je žao što smo se razišli, jer on nije mogao da prihvati dalje treninge sa mnom. Ispoštovao je dogovor koji je imao sa Bojanom Božovićem i posvetio se radu sa njim. Znam da Boža često odlazi u Cirih gde Bojan ima svoju školu tenisa…Pozdravite ga puno, tog dragog, divnog i dobrog Tvog  Valjevca, pričao je Đoković nedavno Bojani kada su se videli u Beogradu.

Moram priznati i ja sam bio zatečen. Znao sam puno o Boži, kao kumu mog kuma Sala ali za detalje o Đokoviću, Božoviću i drugim šampionima tenisa koje je trenirao, nisam bio upoznat. On ne voli da se hvali, skromnost je njegova vrlina. A stručnost je očigledna, grandiozna i veoma cenjena u svetu tenisa. Mogao je kao trener steći svetsku slavu ali se  zadovoljavao evropskim uspesima svojih šampiona.

Božidar Boža Matić je sada u Valjevu. Posvećen je aktivnostima Teniskog kluba Metalac. Veliki a skroman, nenametljiv, živi život običnog Valjevca. Pravog gospodina. Iz čuvene je  porodice a to ne ističe. Uzda se u sebe i svoje prijatelje.

– Pokušavam opet da od valjevske dece napravim nekog novog teniskog šampiona. Dece na terenima „Pećina“ ima. Među njima i talenata. Ali, nema para za velike domete. Tenis je mnogo skup sport a Valjevci nisu zainteresovani da ulažu u talente, priča Boža.

Nadu ne gubi. Očekuje bolja vremena. Dotle, seća se svojih uspeha i šampiona.

Da završi višu školu tenisa, iako je studirao prava, poslao ga je Sloba Milosavljević, tada prvi čovek Metalca. Opredelio se za tenis. Prvi veliki uspeh imao je sa Višnjom Vuletić koja odmah postaje prvakinja Srbije. Bilo je to dovoljno da ga 1993. godine za trenera jugoslovenskog teniskog saveza pozove Radmilo Armenulić. Radio je sa devojčicama i dečacima do 12 godina u kampovima organizovanim u Beogradu i Budvi. Kasnije je trenirao i starije uzraste. Najveće uspehe postigao je sa Novakom Đokovićem i Bojanom Božovićem kao i sa Valjevkama  Višnjom Vuletić i Violetom Janković. Sa njima je osvajao državna i evropska prvenstva, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Trenirao je i Sandru Naćuk, poznatu Novosađanku.

-Novakov otac Srđan Đoković mi je nudio da treniram Novaka ali sam imao ugovor sa Bojanom Božovićem  i ne bi bilo korektno da ga do kraja neispoštujem. Da treniram istovremeno njih dvojicu, smatrao sam da nebi bilo dobro, jer su oni bili u nagloj uzlaznoj fazi i trebala im je maksimalna trenerska posvećenost, objašnjava Božidar.

Božović zbog povreda nije nastavio uspešnu karijeru pa je posle 2007. godine otišao u Švajcarsku. Tamo je u Cirihu osnovao svoju tenisku akademiju koja je postala poznata u toj evropskoj državi. Tokom leta, svake godine, Boža Matić kao trener, svojim ogromnim iskustvom i znanjem pomaže rad akademije. Srećom, dobro je nagrađen pa je tenis i dalje način njegovog zanimljivog trenerskog poziva.

LA.R.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.