Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

AKUMULACIJA „ROVNI“ ŠTITI VALJEVO OD POPLAVA

3.443

Stavljanjem hidro sistema „Rovni“ u funkciju, sve su manje mogućnosti da Valjevo bude ugroženo poplavama usled obilnih padavina ili naglog topljenja snega na planinama, kao što je to slučaj ovih dana. Akumulacija može, ako se blagovremeno isprazni, da primi i zadrži vodu čak i onda ako bi padavine potrajale duže. Kolubara bi onda sasvim bila poštedjena ogromnih količina vode iz Jablanice.

Po nalogu Štaba za vanredne situacije Kolubarskog  okruga, a prema planu preventivne zaštite, od 1. marta preduzeće  „Kolubara“ koje upravlja hidrosistemom „Rovni“ pristupilo je pražnjenju  akumulacije. Ona je sada spremna da prihvati eventualni poplavni talas  koji bi mogao ugroziti Valjevo.

-Akumulacija je potpuno u funkciji zaštite od  poplava. Time su  rizik od velikih voda i ugroženost Valjeva u znatnoj  meri smanjeni. I pre odluke Štaba bili smo spremni jer smo u vreme  mrazeva i snega ispuštali u Jablanicu odredjene količine vode iz  akumulacije. U njoj je sada 34 miliona kubika vode a može da primi još

17,5 miliona kubika, bez puštanja u Jablanicu. U pitanju su ogromne  količine vode za koje su potrebne višemesečne padavine. Kada se sneg  otopi na planini, samo za 2 miliona kubika povećaće se količine vode u  akumulaciji, objašnjava Zoran Mitrovic, direktor preduzeća „Kolubara“.

Prema oceni Štaba za vanredne situacije, u svim  opštinama valjevskog kraja nema opasnosti od poplava ali preventivne  mere ostaju na snazi.

Podsećanja radi, pre 4 godine akumulacija „Rovni“ nije bila i funkciji i tada je za malo, Valjevo izbeglo poplave većih  razmera.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.