Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MIĆA TRNAVAC U LOZNICI A MIĆA POPOVIĆ U VALJEVU

3.996

Poznati srpski akademski slikar Radovan Trnavac Mića zbog sticaja  okolnosti trenutno nije za štafelajom ali ima pune ruke posla na  nekoliko frontova.

Njegove slike predstavljaju Srbiju na medjunarodnom umetničkom projektu  „Od Lisabona preko Minska i Moskve do Vladivostoka“. Slike 30 umetnika  iz 28 zemalja izazivaju žive emocije zbog nesvakidašnjeg likovnog  pristupa. Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije organizuje a UNESKO  podržava projekat.

Za svoj Internacionalni umetnički studio u Valjevu, 18. aprila,  priprema izložbu našeg velikog slikara Miće Popovića. A na dan rodjenja  ovog slikara, 12. juna, u njegovoj Galeriji legata Loznici, Mića Trnavac  će imati svoju retrospektivnu izložbu.

Posećujem Miću Trnavca u Beogradu. Njegov atelje je na Slaviji, u  Deligradskoj ulici, gde je i porodična kuća familije Trnavac. U pitanju  je objekat izuzetne arhitektonske vrednosti i zato je pod zaštitom  države. Za potrebe vojvode  Cincar Janka kuću je projektovao istaknuti  naš arhitekta Stojan Titelbak. On je projektovao i Novi dvor za kralja  Petra. Umetnost se rano uselila u Mićinu kuću. Poslednji od Cincar  Jankovića bio je Ljuba, slikar i pijanista, francuski djak. Njegova  prijateljica Beta Vukanović u kući na Slaviji imala je prvu školu  slikanja. Kuća je potom pripala porodici Šobot a Mića će kao zet, sa  suprugom Dušicom, naslediti vredan stambeni objekat.

U ateljeu uredno poredjana dela. Impresivne trenutke izazivaju  umetnički vredne i sto je najvažnije, meni dopadljive slike. Mića već  zna postavku za Loznicu. Uzbudjen je pred važnu izložbu u Galeriji  legata Miće Popovića.

Drago mu je i što se zajedno sa Ljubom Popovićem našao u udzbeniku  likovnog stvaralaštva za makedonske osmake. On je sa novim forama na  objektima a Ljuba sa neponovljivo vrednim slikama.

Mica Trnavac je u Americi proveo 25 godina kao uspešan srpski slikar.

Zalaže se za naše nove kulturne centre u celom svetu jer je to prilika  da se srpski umetnici pokažu koliko vrede. Podseća na naše freskopisce  iz 12. veka čija su dela bila ispred onog vremena.

Vraća se ponovo pričama i planovima Internacionalnog umetničkog studija  u Valjevu. Izdvajam inicijativu da se svakog decembra u studiju  organizuje prodajna izložba slika valjevskih umetnika od kojih će 30 od  sto  sredstava ići onima koji brinu o deci bez roditelja.

Na kraju, Mića mi obećava da će ovih dana početi da slika. Malo u  ateljeu a onda na Dunavu, u svojoj vikendici i na svom brodu.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.