Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

HRAM SVETOG NEKTARIJA ZA ČUDESNA ISCELJENJA BOGOTRAŽITELJA

1.577

Od prvog dana bogoslužbenog života hram Svetog Nektarija u Valjevu dočekuje brojne poklonike iz cele Srbije na molitve za isceljenje bolesnih. U novopodignutom hramu nastoje da svima pomognu kako bi iz svetinje otišli duhovno osnaženi ispunjeni blagodaću molitava.

O čudesnim isceljenjima koja se zbivaju molitvama Svetog Nektarija pričalo se u Valjevu posle NATO bombardovanja kada je rastao broj obolelih od karcinoma. Blaženopočivši vladika valjevski Milutin 2012. godine poklonio se manastiru Svete Trojice na Egini i tako je rođena ideja o valjevskom hramu posvećenom Svetom Nektariju.

-Starac Nektarije Vitalis koji je starešina hrama na Egini je njegovom preosveštenstvu episkopu Milutinu poklonio epitrahilj i tako je krenuo pripremni period da se sagradi hram Svetom Nektariju Eginskom, čudotvorcu, u Valjevu. Od 2012. do 2015. su rađeni pripremni radovi a 2015. je hram izgrađen i onda je kompletno završen2019. godine. Za sve to vreme, do dana današnjeg, ovde se čitaju molitve, vrše se bogosluženja i akatisti ovom velikom čudotvorcu, podseća jerej Aleksandar Filipović, sveštenoslužitelj Hrama Svetog Nektarija Eginskog.

Svetinja posvećena čudotvorcu sa grčkog ostrva Egina, prva na teritoriji Srpske pravoslavne crkve, podignuta je nadomak Sabornog hrama  Vaskrsenja Hristovog, u centru Valjeva, na ušću Gradca u Kolubaru. Projekat je uradila Valjevka Katarina Novaković a ikonostas u duborezu, majstor Ljuban Marić. Freskama Svetitelja Božijih i prizorima iz Svetog Jevanđelja, Miodrag Šumarac ukrasio je unutrašnjost hrama, pa je zasijao nebeskom lepotom, utisak je vernika.

-U našem hramu kao velika svetinja nalazi se i deo moštiju Svetog Nektarija Eginskog čudotvorca. Mošti smo dobili na Duhovski ponedeljak 2018. godine. Blaženopočivši  vladika Milutin je mošti postavio u kivot i posle je napravljen tron u kome se te mošti nalaze, pred kojima se svakodnevno čitaju molitve za isceljenje od raznih bolesti, jer Sveti Nektarije je poznat kao iscelitelj i čudotvorac od najtežih savremenih bolesti, naglašava protonamesnik Živojin Knežević, starešina Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog.

Sveti Nektarije svojim pridruživanjem savremenim duhovnim gorostasima vladici Nikolaju i ocu Justinu, čini da Valjevo postane jedan od duhovnih centara Srbije, budući i da je manastir Pustinja za mnoge bogotražitelje „parče Svete gore“.

LA.R.

 

 

Božijih

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.