Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

LJIŽANIN PRVI DOBROVOLJNI DAVALAC KRVI NA BALKANU

5.907

Budimir Gajić prvi je dobrovoljni davalac krvi na Balkanu. Rođen je  25.06.1879.godine u selu Ivanovci, koje je tada pripadalo Dunavskoj  banovini, Kačerskom srezu, danas Ljigu.

Bio je borac četvrtog Takovskog puka Šumadijske divizije drugog poziva.

U Balkanskim ratovima dobija čin narednika. Tokom 1914. godine, na  položaju Mokra gora, u borbi sa Turcima, teško je ranjen u nogu. Sedam  meseci kasnije, taman oporavljen, na položaju Vardište, u borbi sa  Bugarima, ranjen je i u drugu nogu. Ponovo oporavljen, pomažući se  štapom, sa našom vojskom prelazi Albaniju.

Nosilac je Karadjordjeve zvezde, medalje Obilića, ordena Francuske  legije časti i Medalje za humanost.

Na predlog dr Nikole Krstića, hirurga iz Beograda i solunskog borca  takođe, Budimir Gajić ugledni trgovac rakijom, otac šetoro dece, ali i  hrabri ratnik na prvoj liniji fronta, u poljskoj bolnici u okolini  Soluna, krajem 1916. godine, prvi se dobrovoljno javio i dao 500 ccm  krvi za nepoznatog  ranjenika. Sledećeg jutra odbio je ponuđenu  poštedu i sa svojim saborcima otišao u novu borbu.

Budimir je tada dao dobrovoljno i besplatno krv. Po tim najvišim  principima  humanosti  se i danas u svetu prikuplja krv.

Njegova dragocena tecnost nije upotrebljena odmah, već kasnije, kada  je  bila potrebna jednom teškom ranjeniku, kao indirektna transfizija.

Ovim su dva naša velika pretka, na početku  dvadesetog veka  među  prvima u svetu, a prvi u Evropi, realizovali fantastičnu zamisao  da krv  čeka pacijenta.

U znak zahvalnosti izuzetnom sugradjaninu, Crveni krst Ljig u saradnji  sa lokalnom samoupravom, 3.decembra 2006.godine otkrio je spomen bistu  Budimiru Gajiću.

Obeležavanje stogodišnjice prvog dobrovoljnog davanja krvi u junu  2016.godine bilo je upravo ispred biste ovog humaniste.

Dati krv i spasiti život bolesnom i povređenom ,koga ne poznajemo i  nećemo nikada upoznati, najlepše je i najplemenitije ljudsko delo.

Budimirovi  naslednici su takođe dobrovoljni davaoci krvi.

Ljiški Crveni krst koji predvodi Dragan Ilić, sekretar, i danas beleži  odlične rezultate.

Andrijana Srećković

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.