Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ZASVETLEO U VALJEVU SVETOMIR NIKOLAJEVIĆ

2.717

Svetomiru Nikolajeviću, jednom od naših najobrazovanijih ljudi i najznačajnijih aktera u kulturi, politici i humanitarnom radu u drugoj polovini 19. veka, posvećena je izložba „Od zaborava ka svetlu“.

Pedagoški muzej u Beogradu priredio je a Narodni muzej u Valjevu organizovao ovu važnu i zanimljivu postavku.

Izuzetna ličnost i znameniti Srbin u svoje vreme, bio je Svetomir Nikolajević, rođen u Raduši kod Valjeva. Profesor i rektor Velike škole, doneo je evropski duh u našu zemlju. Osnovao je katedru za svetsku književnost. Jedan je od prvih naših akademika i predsednik Vlade u vreme Milana Obrenovića. Pre toga gradonačelnik je Beograda i ministar unutrašnjih poslova.

-Jedna univerzalnost, jedan kosmopolita, koji je ipak ostao nacionalno orijentisan i svestan zemlje iz koje je potekao i naroda kome  pripada, tako da su praktično to za današnje pojmove nespojive dve krajnosti koje je on nosio u sebi na jedan potpuno prirodan način. I čini mi se, svi poslovi koje je obavljao u životu,od premijerskog mesta pa do profesorskog, rektorskog, da su mu nekako ležali. On se prosto svuda osećao na svome i okruženje ga je tako prihvatalo, naglašava autor izložbe Filip Trajković, kustos istoričar Pedagoškog muzeja u Beogradu.

Kandidat za Nobelovu nagradu, slavljen i uvažavan, ipak je vremenom zaboravljen.

-Moj pradeda koji je bio je blizak sa kraljem Milanom Obrenovićem, 1903. godine posle Majskog prevrata, nekako je skrajnut na marginu, i posle toga pao u zaborav. Tek 1944. jednom vrlo lepom svečanošću u selu Raduši odakle je on rodom, maloj školi dato je njegovo ime. Time je u stvari počelo šire interesovanje za njegovu ličnost, objašnjava Snežana Nikolajević, njegova praunuka.

Pored nje, svečanom otvaranju izložbe u Narodnom muzeju, prisustvovao je i Svetomirov čukununuk Dejan Nikolajević koji je za ovu priliku sa kćerkom Anom specijalno doputovao iz Beča. Najviše njegovom  zaslugom postavka iz Pedagoškog muzeja u Beogradu stigla je u Narodni muzej u Valjevu.

Izložba od „Zaborava ka svetlu“ u njegovom rodnom kraju, značajna je za povratak Svetomira Nikolajevića u život. Posle Beograda i Uba, ovaj gorostas sa snažnim nacionalnim osećanjem, mogao bi u Valjevu bar imati svoju ulicu.

Svetomirom u Valjevu, pored njegovih potomaka ponosili su se i Ubljani koji su u većem broju prisustvovali izložbi a među njima i profesor dr Milan Nedeljković, kardiohirurg i predsednik beogradske opštine Vračar.

LA.R.

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.