Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

BERBA ŠLJIVA PRE SAJMA

3.065

U Podgorini tek u ponekom voćnjaku još ima šljiva. Berba je završena  pre Sajma jer su visoke temperature i dug sušni period ubrzali zrenje  plavog voća. Velike količine roda ove godine završile su u kacama za  rakiju jer je otkupna cena bila niska pa se prodaja sveže šljive nije  isplatila proizvođačima.Na drugoj strani, otkupljivači su ukazivali na  slabiji kvalitet jer u šljivi zbog čestih kiša, nije bilo dovoljno  šećera.

Života Erić iz Gornjeg Crniljeva opredelio se da najveće količine  šljive preradi u svojoj sušari.

-Opredelio sam se da sušim šljivu u nadi da ću tako imati bar neku  zaradu. Nije mi se isplatilo da je prodajem svežu po ceni od 12 do 15  dinara po kilogramu. Madžarku sam ostavio za rakiju, kaže Života koji  pod šljivom ima četiri hektara.

-Podgorina je šljivarski centar u Srbiji. Polovina ukupnog roda  proizvede se u našem kraju. Sajam je doprineo da se šire zasadi i da se  povećavaju prinosi. Na dve i po hiljade hektra imamo oko milion stabala  šljive, naglašava Miodrag Stanišić iz Odeljenja za poljoprivredu opštine  Osečina.

Sajam šljiva u Osečini održava se narednog vikenda. U subotu je svečano  otvaranje kada se očekuje najveća poseta manifestacije i zaključivanje  poslovnih ugovora proizvođaca i trgovaca.

Očekuje se 200 izlagača iz Srbije i regiona i oko 20.000 posetilaca.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.