Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

UBSKI LOVCI SKRATILI LOVNI DAN

4.179

Jedna od najuređenijih fazanerija u Srbiji je u Ubu.

Lovačko udruženje koje postoji 120 godina, može se pohvaliti i lovištem  bogatim raznim vrstama divljači ali u Tamnavi odstrel lovcima nije u  prvom planu.

Iz sopstvene fazanerije na terene Tamnave, Lovačko udruženje Ub, svake  godine pred lovnu sezonu pusti više od pet hiljada fazana. Na površini  od 46 hiljada hektara, fazan je samo jedna od sitnih divljači koja je za  odstrel na raspolaganju lovcima. A u ubskom idruženju njih je 950.

-Od sitne divljači gazdujemo sa fazanom, zecom, divljom patkom,  ptrepelicom. Od krupne divljači imamo srnu, srndaća, lane, divlju  svinju, kaže MARIJA MAKSIMOVIĆ, upravnik lovišta.

Među ubskim lovcima je, zbog blizine lovišta, puno Beograđana. Većini,  odstrel divljači nije u prvom planu.

-Vidim da je to kod mladih lovaca a i kod starijih sazrelo. Mi smo  skratili lovni dan. Skratili do tri sata. Na inicijativu lovaca. Nije tu  niko insistirao iz uprave, iz rukovodstva. Skratili smo lov za dva sata.

Moram da vam kažem da 50-60 posto lovaca završi lov već do 9-10 sati.

Znači, nije im sad prvenstveno stalo da odstrele fazana već da uživaju u  lovu, objašnjava ZORAN MARKOVIĆ, predsednik Lovačkog udruženja Ub.

-Na prvom mestu je ta rekreacija, druženje, šetnja. Na drugom mestu je  da se divljač pronađe, otkrije i na kraju i ubije, naglašava lovac  Blagoje Conić.

-Mislim da se disciplina u zadnje vreme dosta poboljšala, da nema  odstrela ženki i da su to lovci i shvatili. Bez odgovornosti u lovu nema  naredne lovne sezone sa bogatom divljači, primećuje lovac Aleksandar  Damnjanović.

Lovačko udruženje u Ubu, 120 godina postojanja obeležava sa jednom od  najuređenijih fazanerija u Srbiji, sa reprezentatrivnom lovnom kućom,  bazenom  i smeštajnim kapacitetima. Pored fazanerijskog kompleksa su i  dva jezera za sportski ribolov.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.