Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

TRI SMENE U KOVAČKOM CENTRU KRUŠIK

3.735

Namenska idustrija godinama je na vrhu liste izvoznika.

U valjevskom Krušiku modernizovana je Kovačnica pa Srbija više neće  uvoziti otkovke za teško naoružanje.

Stara Kovačnica srušena je u NATO bombardovanju tako da je Srbija  morala da uvozi otkovke za potrebe namenske industrije.

Jugoimport SDPR i Krušik napravili su novi Kovački centar, najmoderniji  u ovom delu Evrope pa je sada otklonjeno usko grlo u izradi otkovaka za  namensku industriju Srbije. Potrebe su takve da pogoni Kovačnice rade u  tri smene a broj radnika sa 70, povećan je na 320.

-Posla ima puno. Radimo u tri smene što je nekada za Valjevo bilo  nezamislivo. Oprema se stalno modernizuje. Radimo punom parom da bi  ispunili normu što ranije zbog ostalih firmi, kaže radnik Marko  Gavrilović.

-Radili smo na nekim prostim strugovima. Sada smo već dosta  modernizovan. Radimo na ovim modernim CNC mašinama koje su poslednje  generacije i na njima izrađujemo kompletno sve alate koji su potrebni za  našu proizvodnju koja je jako složena, objašnjava radnik Marko Mitrović.

Kovački centar Krušik osvajanjem velikog broja kalibara uvršćenih u  serijsku proizvodnju minskih, raketnih i artiljerijskih programa, daje  poseban doprinos usavršavanju namenske industrije Srbije.

-Najveće dostignuće Kovačkog centra do sada je završna faza pripreme za  serijsku proizvodnju kalibra  155 mm koja, naglašavam, nikada nije bila  proizvedena u Srbiji. On se recimo koristi za NORU , za haubice velikog  dometa  i sve smo to uradili uz investicije Jugoimport SDPR-a  kao i  ostali kalibri i ulaganje u plastični pogon. Njega takođe namenska  industrija nije imala i time mislim da otklanjamo svako usko grlo u  proizvodnji otkovaka za namensku industriju Srbije, naglašava Dušan  Blagojević, direktor Kovačkog centra Krušik.

U pogonu plastike prvenstveno se rade elementi za bombe.

I ovde, kao i svim drugim pogonima Kovačkog centra Krušik, posebna  pažnja se poklanja kvalitetu proizvoda zahvaljujući najsavremenijoj  laboratoriji.

Manji pogon za kovanje obojenih metala otvorili su u Mladenovcu.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.