Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVO EVROPSKI CENTAR RASHLADNE TEHNIKE

3.288

„Gorenje“, koje je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske  kompanije Hisense, proizvodnju svih frižidera iz Velenja seli u Valjevo. Najavljena je izgradnja još jedne fabrike pa će „Gorenje Valjevo“ postati centar za rashladne uređaje „Hisense“ Grupe u Evropi.

Prodajom rashladnih uređaja  na tržištima Srbije, Nemačke, Rusije, Češke i Mađarske, fabrika „Gorenja“ u Valjevu lane je prihodovala više od 17 milijardi dinara. Zapošljava 1300 radnika.

– Zadovoljan sam uslovima u firmi. Naročito posle ovog novog kolektivnog ugovora koji je doneo povećanmje osnovne plate, zagarantovana prava radnika, više plaćeniji rad u trećoj smeni i putne troškove koje do sada nismo imali, kaže Miroslav Atanacković, radnik.

Kupovinom „Gorenja“, „Hisiense“ Grupa je odlučila da frižidere više ne proizvodi u Velenju, već samo u Valjevu.

Pre dva meseca počelo je  preseljenje proizvodnih pogona iz Slovenije u Srbiju. Kinezi žele veću produktivnost, smanjnje troškova proizvodnje i niže cene frižidera.

-Plan je da prebacimo ove uređaje, frižidere ovde i da startujemo 1. aprila. Ali naš tihi plan je da startujemo još pre toga, krajem marta.

Videćemo kako ćemo uspeti. Obim proizvodnje je 150 hiljada uređaja koji dolaze ovde u Valjevo i vrednost investicije nije mala, to je 4 miliona evra, ističe Simon Kumer, direktor „Gorenja Valjevo“.

U Valjevu je, na prostoru nekadašnjeg „Elinda“, početkom naredne godine najavljena izgradnja još jedne fabrike Gorenja, kapaciteta 750 hiljada uređaja. Zapošljavaće 1000 radnika. Valjevo će tada postati centar za rashladnu tehniku Hisense Grupe u Evropi.

-Ono na šta se mi zaista ponosimo i šta je nama naročito važno to je da kompanija ima 7 centara , arendi centara za razvoj i istraživanje i koji daju, jako, jako snažan zamajac grupi da može da izađe na kraj sa svim tehnološkim inovacijama koje se na dnevnoj bazi dešavaju kod svih konkurenata, naglašava Stanka Pejanović, članica uprave „Gorenja“.

Strateškim vlasništvom sa „Hisense“ Grupom, „Gorenje“ je postavilo temelje za još snažniji razvoj, što podrazumeva i unapređenje poslovanja u Srbiji, naročito fabrika rashladnih uređaja u Valjevu.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.