Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

DUGO PUTOVANJE BIBLIOTEKE U BUDUĆNOST

2.486

Gradska biblioteka „Ljubomir Nenadović“ u Valjevu obeležila je 150  godina postojanja. U gradu je ustanova kulture od nacionalnog značaja  koja ide u korak sa vremenom, ponosna na Odeljenje zavičajnih pisaca  Valjeva, na nagradu Ljuba Nenadovic i na bogat fond knjiga, posebno iz  naučne oblasti.

Osnovana kao Čitaonica valjevska, odmah je imala živu kulturnu i  prosvetnu aktivnost. Po značaju i veličini bila je tada treća čitaonica  u Srbiji. Danas je najstarija ustanova kulture u gradu od nacionalnog značaja. Fond od 15o hiljada knjiga uvek je dostupan korisnicima  preko  informacionog sistema.

-Kao istraživaču lokalne istorije i inače ljubitelju knjige i  biblioteke, vrlo mi je značajna u istraživanju obilna literatura bez  koje se ne može sklapati slika o tome šta se dešavalo u prošlosti našeg  kraja. Zbog toga najviše vremena provodim ovde u Naučnom odeljenju  valjevske biblioteke, koja raspolaže sa velikim fondom knjiga iz oblasti  istorije, izjavljuje mr Branko Matić, profesor Više škole.

Po jednom od najvećih putopisaca Ljubomiru Nenadoviću gradska  biblioteka godinama nosi njegovo ime kao i književna nagrada koju  dodeljuje u Brankovini.

Ljuba je jedan od onih kojima je posvećeno Odeljenje zavičajnih pisaca.

-Moram reći daje Valjevska biblioteka bila pionir u procesu  digitaliyacije. Istrajala je na tom putu dok su se tražile smernice  i  putevi, i u trenutku kada je država Srbija usvojila i donela standarde  procesa digitalizacije i pprezentacije kulturnog nasleđa, mi smo bili  spremni da se pojavimo i zasvetlimo na internetu, ističe Violeta  Milošević, direktorka Gradske biblioteke.

Ni u godini jubileja valjevska biblioteka neće izaći iz dve neuslovne  zgrade i premestiti se u Dom vojske kako je to poslednjom  prilikom  najavljeno.

– Čitavih 25 godina traje akcija, i to akcija koja je retko zabeležena  negde,koja je puna energije, ljubavi za Valjevo, ljubavi za biblioteku i  traženje mogućnosti kako će biblioteka da izgleda, gde će da bude i sa  kojim sredstvima može da bude izgrađena, kaže prof. dr Milenija Marušić,  arhitekta.

– Rešenje koje bi bilo nova zgrada biblioteke omogućila bi da sam  prostor biblioteke dobije funkcionalniji i bolje organizovan prostor,  mišljenja je prof. dr Milan Maksimović, arhitekta.

„Dugo putovanje u budućnost“, nimalo sličajno, naslovljen je program  obeležavanja velikog jubileja Gradske biblioteke u Valjevu.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.