Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NOVE RAKETE I MINE ADUT KRUŠIKA

2.600

Krušik je ove godine proizveo namenske robe u vrednosti od 100 miliona  dolara i uprkos aferama koje su ga potresale poslednjuh meseci, ostao  stabilna i jedna od najznačajnijih fabrika naše odbrambene industrije.

U narednoj godini otpočeće sa serijskom proizvodnjom novih mina i  raketa.

Tešku poslovnu godinu Krušik završava sa 95 miliona dolara ostvarenog  izvoza. Prošle godine izvoz je bio vredan 109 miliona dolara. Najveća potražnja Krušikovih mina i raketa bila je iz zemalja Bliskog  istoka. Ima pogona u kojima se zbog ugovornih obaveza radi i noću.

-Posla ima. Radimo u tri smene. Nema potrebe za brigu. Plate su redovne  i dobre su. Znači, samo da nastavimo ovim tempom ubuduće, poručuje  Milovan Despotović, radnik.

– Ovde su radnici stvarno zadovoljni. Generalno i u celom Krušiku znam,  što se tiče plata i što se tiče budućnosti. A što se tiče ovog pogona,  ovde je nova tehnologija, ove rakete 107 mm. I imamo uverenje od  rukovodstva da će se raditi ubuduće ovom novom tehnologijom, objašnjava  Milan Ćosić, radnik.

Krušik zapošljava 3127 radnika. Prosečna plata je 57 hiljada dinara. Za  sada nema u planu da radnike proglašava tehnološkim viškom.

Zanimljivo je da fabrika ima stalno otvoren konkurs za prijem mašinskih  i elektro inženjera.

Mada je široka paleta njegovih proizvoda prepoznatljivih na svetskom  tržištu, okosnica proizvodnje je minski program a sve su traženije  nevođene rakete.

-Nivo ugovaranja novih poslova je tri puta manji nego u prethodnoj  godini, ali smatramo, da pošto imamo u četvrtom kvartalu dosta upita, da  će u prvom kvartalu sledeće godine taj nivo ugovaranja biti između 50 i 60 miliona, što će svakako uz prelazne obaveze omogućiti punu uposlenost  fabrici u narednih šest meseci 2020. godine, naglašava Vladan Lukić,  direktor „Krušika“.

Krajem februara u Krušiku najavljuju otvoranje  pogona za izradu bokser  kapisle za streljačko nauružanje. Počeće i serijsku proizvodnja  savremenih nevođenih i vođenih raketa. Veliki izvozni adut im je i nova  mina sa upaljačem najnovijeg tipa.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.