Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ŽIVOT NA VALJEVSKIM PLANINAMA

2.359

Najlepšu fotografiju Valjevskih planina na foto konkursu Kluba Ars Nova, zabeležio je Đorđe Pantić, učenik  Osnovne škole „Dragoljub Ilić“ u Žabarima. Kroz figuru malog deteta njegova fotografija simbolizuje život i oživljava prostor same planine. To je život koji planina daje, koja je tu od postanka sveta i svedoči mnogim životima. Na drugim fotografijama planina je često usamljena i prikazana samo kao priroda. Žiri kojim je predsedavao mr Vojislav Jovanović, direktor valjevske  Moderne galerije, među dosta pristiglih fotografija primećuje veliki broj radova koji oslikavaju samo pejzaže Valjevskih planina.

Druga nagrada dodeljena je Petru Stojanoviću, učeniku Tehničke škole u Valjevu, koji je znao da uhvati svetlo i pravi kadar prirode. Treću nagradu odnela je fotografija Drine Radojević, učenice Osnovne škole „Nada Purić“ koja je zabeležila skoro lirsku ili melanholičnu atmosferu, koja izazivaa neki smiraj ostavljajući nedoumicu da li se radi o jutru ili večeri, ili o samo jednom tmurnom danu. Pohvaljeni su: Magdalena Pantić, učenica iz Žabara, za oštrinu fotografije, Vanja Udovičič, iz Škole „Nada Paurić“, za najbolji kadar, dok je Iva Lazić, učenica OŠ „Andra Savčić“ imala najbolji motiv. Slikala je voćnjake, koji nam daju hranu i život.

Ovaj lep projekat osmislio je kreativni tim Kluba Ars Nova uz svesrdnu pomoć i saradnju Turističke organizacije Valjevo, Udruženja za zaštitu, razvoj i promociju Valjevskih planina, Udruženja za razvoj turizma i zaštitu prirode Taorska vrela. Nije izostala ni podrška Zavoda za zaštitu prirode iz Beograda.  Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo ocenila je da su učenici na svoj način dali doprinos daljem razvoju i promociji Valjevskih planina i na konkretan način pokazali koliko vole svoj zavičaj a posebno nedirnute predele prelepih Valjevskih planina.

Klub Ars Nova, sa Turističkom organizacijom Valjeva i Udruženjima za očuvanje Valjevskih planina i Taorskih vrela, prirediće izložbu  i izdati fotomonografiju učeničkih radova  o Valjevskim planinama.

LA.R.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.