Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

POL ARSIĆ PROSVETLIO PULIKINU PALETU

2.492

Izuzetan a pomalo zaboravljen srpski slikar i alhemičar Prvoslav Pol Arsić umro je u Ermontu, malom gradiću nedaleko od Pariza. Ljuba Popović i braća Dušan i Vojislav Jovanović nastojali su da njegove slike prikažu u Modernoj galeriji u Valjevu ali ta ideja nije ostvarena. Možda se to ipak desi jednog dana jer Arsićeve slike imaju pojedini Valjevci. Najviše ih ima čuveni Slobodan Jevtić Pulika koji već dve godine i pregovara sa Istraživačkom stanicom Petnica da se tamo iz Francuske prebaci Arsićeva laboratorija, smatrajući da bi joj tu bilo najbolje mesto na svetu. Pulika je, specijalno za portal LAgrande,  napisao sećanje na Pol Arsića.

 

 

– Moj vrsni prijatelj Paul Arsić- Arsenije napustio je ovaj ludi svet na dan proleća 20. aprila i preselio se u večna lovišta.

Arsenije je momak iz Velikog Gradišta, studije završio u Beogradu i 1959. rešio da ostane u Parizu- gradu svetlosti i umetnosti. Mi- on i ja se družimo  od 1963-64. pa do današnjih dana. Njegov put je neuobičajen, njegovo umetničko stvaralaštvo se dopunjuje spoznajom alhemije. Imao je prijatelje  i poznanike koji su skupljali njegovo slikarstvo, retko prikazivano javnosti- nije smatrao da mu treba dopuna njegovog dela.

Paul Arsić nikada nije pripadao bilo kakvom pokretu, umetničkoj grupaciji, opredeljenju. Nosio je sam svoj pečat.

 

Meni je pomogao svojim alhemičarskim postupkom  da prosvetlim  paletu i ja sam mu, kao velikom majstoru,  zahvalan neizmerno.

Slobodan Jevtić Pulika,

Ternant kod Klermon Ferana, Francuska

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.