Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

„LETNJI SNEG“ U LELIĆU

3.215

U sred leta Lelić kod Valjeva se zabeleo. Grad veličine lešnika padao je više od pola sata i sasvim je prekrio selo. Sve je podsećalo na pravu zimsku idilu. Ljudi su se čudili tome, niko nije zapamtio takav letnji prizor. A kad je nevreme stalo, videla se ogromna šteta na zemljoradničkim poljima. Svi usevi su bili uništeni. I bašte, i malinjaci, šljivici, kukuruzni zasadi.

Tuga je obuzela meštane a najgora situacija je u zaseoku Potes, u kojem je desetak domaćinstava koja se isključivo bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Milan Janković u Leliću živi sa suprugom i četvoro dece. Grad im je uništio sve što su zasejali ovog proleća. A vole selo i poljoprivredu i zato su odlučili da ostanu na porodičnom imanju.

– Imam 23 hektara zemlje i svi su usevi nestali. A u štali je 11 krava. Ne znam šta ću posle svega. Malinu i šljivu sam možda mogao osigurati ali od kud mi pare za svo imanje. Džaba rad i muka svaki dan od jutra do večeri, priča svoju muku Milan.

-Meni je najžalije bašte. Svega je bilo. Od luka, kupusa, šargarepe, graška, boranije. Sve je organska proizvodnja, bez trunke veštačkog đubriva. Plevili smo svaki dan, da deca pojedu zdravu, neprskanu hranu. Ništa nam nije ostalo, jada se  i pokazuje stanje u bašti pored kuće Milanova supruga Gorica.

Milan se sutradan raspitivao da li mu gradska vlast može bilo šta pomoći. Svi su bili u predizbornoj kampanji pa nije imao pouzdanih odgovora. Strpljiv je, nema izbora, čekaće. Ako ga se niko ne seti, ne vredi više ni ljubav prema selu i poljoprivredi, kaže da je briga o deci na prvom mestu a da na selu, kako stoje stvari, sve je manje nade za egzistenciju. Otišli su skoro svi, po svemu sudeći moraće i on.

 

LA.R.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.