Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SA UNUCIMA UŽIVANJE NA RAJCU

4.051

 

Novim autoputem „Miloš Veliki“ od Beograda do Rajca stiže se za sat vremena.
Mada je Rajac poznato turističko izletište, u ponudi je sve više objekata za ugodan smeštaj turista. Cene suprihvatljive za svačiji džep pa  odmor svima dodatno prija.

Rajac je predeo slavne planine Suvobor, 1o kilometara udaljen od Ljiga. Izuzetnih je planinskih odlika. Zbog bistrog planinskog vazduha i autentične lepote nedirnute prirode, nazvan je rajem na zemlji. Omiljeno je izletište, naročito pogodno za šetnju, sa blagim i zatalasanim proplanicima i slobodnim vidicima.

-Na Rajcu je predivno. Ovo je zaista raj. Toliko je lepa priroda, livade pune divnog cveća, lekovotog bilja, planinske staze, baš nam je prijatno. Doveli smo dvoje malih unučića, od 4 i 2 godine, i oni isto uživaju, utisci su Brankice Knežević, gošće iz Beograda.

Rajac, uz sve to, privlači i ljubitelje avanture. Pogodan je za paraglajding.

-Rajac je generalno pouzdan za letenje, pogotovo kada duva severni vetar, start je perfektan, može mnogo ljudi da poleti odjednom, objašnjava Mladen Nikolić, instruktor za paraglajding.

Na Rajcu nema izgrađenog hotela. Planinarski dom ima 50 ležaja i otvoren je cele godine. Pristojan smeštaj može se naći i u odmaralištu REIK-a „Kolubara“. Pun pansion sa boravišnom taksom košta svega 1870 dinara.

-Naši primarni gosti su radnici Kolubare, koji su ovde, dolaze na rekreaciju. Ali smo otvoreni za sve druge. Otvoreni smo za sportske ekipe, otvoreni smo za rekreativnu nastavu, otvoreni smo i za sve druge koji žele da posete ovu divnu planinu, kaže Georgije Vrhovac, zamenik direktora Kolubarinog ugostiteljstva.

Znatno je veća ponuda porodičnog smeštaja u vikend kućama i brvnarama. Za boravak duži od 4 dana u seoskim domaćinstvima nude popust. Garantuju osveženje duha i tela i posebno dobar san.

-Gosti su uglavnom znači iz Beograda. Dosta ima gostiju iz Vojvodine. Nudimo im domaću hranu, smeštaj. Svaka soba ima kupatilo, urađena je kao odvojena celina, priča Goran Daničić, ugostitelj i vlasnik seoskog domaćinstva.

Rajac, dragulj Valjevskih planina, je zaštićeno prirodno područje i zato njegov centralni prostor nije urbanizovan.

-Povećana potražnja za odmorom na Rajcu prevazilazi sadašnje smeštajne kapacitete. Zainteresovani investitori čekaju donošenje planskih dokumenata kojima će opština Ljig obezbediti dalji planski razvoj ovog područja, naglašava Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig.

Auto put „Miloš Veliki“ koji prolazi pored Ljiga otvara velike razvojne šanse ovog kraja a investitori su najviše zainteresovani za izgradnju hotela na Rajcu.

S.L.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.