Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVSKA ANGIOSALA SPASLA HILJADE ŽIVOTA

2.983

Valjevska bolnica sigurno može biti ponosna na svoju angiosalu, koja obeležava deset godina uspešnog rada. Bila je to prva angiosala u regionalnoj bolnici, van kliničkih centara u Srbiji. Tadašnji direktor dr Ilija Tripković imao je viziju razvoja zdravstva u Valjevu i uspeo je da ubedi nadležne u državi o potrebi interventne kardiologije u našem gradu i da regionalna bolnica ima kadrove za takve intervencije.

U proteklom periodu spašeno je na hiljade života, ali se iškolovao i kvalitetan kadar kroz stalnu edukaciju i usvajanje novih metoda rada. Zbrinuto je 2395 pacijenata sa akutnim infarktom miokarda,  urađene su 12852. koronografije i 2695 PSI elektivnih procedura.

Šef valjevske angiosale danas je dr Milan Nikolić a u svom timu ima sedam lekara, četiri rengen tehničara i 9 sestara. Zbrinjavaju pacijente iz Loznice, Kosovske Mitrovice i čitavog regiona kao i sve građane koji se sa tegobama zateknu na valjevskom području.

Pre 10 godina pionirski poduhvat u uspostavljanju interventne kardiologije u Valjevu imala je dr Irena Matić uz veliku pomoć dr Jovana Balinovca, tadašnjeg načelnika odeljenja kardiologije i naročito direktora Tripkovića i stručnog konsultanta prof. dr Milana Nedeljkovića, poznatog stručnjaka iz Kliničkog centra Srbije.

Iako su potpuno samostalni u svom radu, valjevskim kardiolozima i dalje pomažu stručni konsultanti iz Kliničkog centra Srbije i Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“. Trenutno je najangažovaniji dr Njegoš Petrović, koji povremeno radi i intervencije u valjevskoj angiosali.

Važno priznanje za interventnu kardiologiju valjevske bolnice je i otvaranje još jedne angiosale koja će naredne godine početi sa radom.

LA.R.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.