Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KUĆA KOLUBARSKE BITKE SIMBOL JUNAČKE SRBIJE

1.812

Projekat opštine Mionica „Kuća Kolubarske bitke“, posvećen junačkom podvigu i pobedi srpske vojske i vojvode Živojina Mišića u Prvom svetskom ratu, nad nadmoćnom austro-ugatskom vojskom, predat je Ministarstvu kulture i informisanja republike Srbije, na konkurs „Gradovi u fokusu“.  Vredan je 44 miliona dinara i obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu posetiocima omogućiti da se upoznaju  s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.

Kuća Kolubarske bitke biće izgrađena po uzoru na moskovski muzej- panoramu posvećen Borodinskoj bici. Mišićeva pobeda na Kolubari biće ovekovečena muralom dugim 33 i širokim 8 metara, postavljenom u atrijumu mioničkog kulturnog centra. U prizemlju će biti izgrađeni rovovi, poljska bolnica, šatori, mitraljeska gnezda, topovi. Posetioci će po ulasku u rov imati audio-vizuelni doživljaj borbe s mirisom baruta, plotunima, pucnjevima, zveketom oružja… Posetioci će moći da vide autentične fotografije i dokumente. Projekat je čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike, poreklom iz Valjeva, koji živi i radi u Francuskoj.

-Izuzetno je važno da na stogodišnjicu smrti vojvode Živojina Mišića počnemo prvu fazu realizacije  ovog značajnog projekta za celu Srbiju. Zahvaljujući junačkoj hrabrosti, srpska vojska i Živojin Mišić su se kao Leonida i Spartanci upisali u anale ratovanja,čojstva i junaštva.  Kolubarska bitka širom planete simbolizuje  borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima iz Kolubarske bitke je istina Srbije, istina slobodoljubivog čovečanstva- naglašava Boban Janković, predsednik opštine Mionica.
Objašnjava da je Kuća Kolubarske bitke projekat od izuzetnog značaja za Mionicu ali i za republiku Srbiju.

-Mionica je pravo mesto za ovakav projekat jer je vojvoda Mišić upravo u Mionici na Ribničkom mostu preuzeo komandu nad Prvom armijom. Osim toga slavni vojvoda je rođen u mioničkom Struganiku. Država Srbija koja je u Prvom svetskom ratu do temelja bila razorena,ovim projektom će junačko delo svog seljaka, koji je obukao vojničku uniformu, branio i odbranio zemlju, uspeti da sačuva od zaborava  i učini ga dostupnim svim građanima Srbije, Evrope i sveta, poručuje Boban Janković.
U Mionici su uvereni da će kuća Kolubarske bitke, zajedno sa spomenikom Mišiću u njegovom spomen kućom u Struganiku, predstavljati kulturno-istorijsku  i turističku celinu, koja će na pravi način reprezentovati junačku srpsku istoriju.

Marina Bojinović

fotografije LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.