Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVSKA PIVARA MODERNIZOVANA

1.940

„Valjevska pivara“, najstariji privredni kolektiv u gradu na Kolubari, dve godine nakon privatizacije, sa potpuno novom opremom, ulazi u fazu modernog razvoja. Pri tom, ostaće dosledna srpskoj tradiciji pivarstva.

Od male ručne radionice u kojoj je tehnologiju uspostavio pivarski stručnjak iz Bavarske Jozef Ajhinger, „Valjevska pivara“ sada je u fazi modernog razvoja. Dve godine nakon privatizacije, grupa Braueri, kupila je najsavremeniju opremuza proizvodnju piva. Pustili su u rad 8 novih fermentora, postrojenje za proizvodnju pare i propagaciju kvasca.

-Kupovinom nove opreme pivara je zadržala i dalje tradicionalan način proizvodnje. Obradom sirovina i kuvanjem ostali smo pri toj tehnologiji koja je već toliko godina u „Valjevskoj pivari“ prisutna. Sa novim fermentorima smo osigurali pravilno vođenje procesa vrenja. Ovaj postupak će biti potpuno automatizovan, povezan sa propagacijom kvasca koji proizvodimo u našoj laboratoriji više od 40 godina, objašnjava Ivana Nikolić, diplomorani tehnolog.

Ugradnjom nove varionice za kuvanje piva do kraja godine, pivara će u potpunosti zameniti staru opremu. Pored valjevskih, po staroj, tradicionalnoj srpskoj recepturi, u Valjevu se proizvodi i „Jagodinsko pivo“, brend koji je takođe kupila Braueri grupa.

-„Valjevska pivara“ je u prethodne dve godine ispoštovala sve obaveze prema državi. Uložila je preko 5 miliona evra u opremu. Do kraja godine ćemo uložiti još 3 miliona evra. Konkurencija je velika, tržište je probirljivo, ovo je način opstanka i napretka, naglašava Zoran Božić, zamenik direktora „Valjevske pivare“.

Korak u novu budućnost podrazumevao je i proglašenje 35 radnika tehnološkim viškom. Svima su isplaćene otpremnine. U pivari je sada 125 zaposlenih, među njima i 9 tehnologa. Trenutno, na srpskom tržištu godišnje prodaju 9 miliona litara piva.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.