Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MIONIČANI KULTUROM DOSTOJNI MIŠIĆU

1.783

Kulturni centar u Mionici u stalnoj je rekonstrukciji. U pitanju su projekti koji će Mionicu učiniti prepoznatljivom na mapi Srbije.

Malo je poznato da je iz male Mionice čak 12 profesionalnih glumaca. Svima su odskočne daske bile baš u Kulturnom centru ove varoši. Te daske dugo nisu bile, prave pozorišne. Kulturni centar je radio u skučenom prostoru a pozorišni amateri osvajali nagrade na jugoslovenskim festivalima.

– Naš Kulturni centar ima teatar „Homoludens“ a on je iznedrio ne samo 12 profesionalnih glumaca već i mnoštvo profesionalnih umetnika, reditelja koji rade u svetu od Holivuda do Mionice. Oni se rado vraćaju Mionici i s pravom se mogu smatrati umetničkom gardom vojvode Mišića, kaže Miroslav Ćiša Trifunović, pozorišni reditelj.

Mionici je trebao moderan kulturni centar. Sve je više bilo Mioničana posvećenih kulturi, željnih umetničkih dometa u svim oblastima. Investirala je opština ali pomogla i država.

-Naša pozorišno-bioskopska sala urađena je po najsavremenijim standardima. Takođe urađen je i potpuno novi višenamenski objekat sa pratećim sadržajima, objašnjava Čeda Milivojević, direktor Kulturnog centra Mionica.

Proširena je i likovna galerija. U poslednje 4 godine opština je za rekonstrukciju izdvojila 14 a Vlada Srbije i Ministarstvo kulture 26,5 miliona dinara. Pod krovom Kulturnog centra biće  Kuća Kolubarske bitke.

-Opština Mionica je dobila jedan od najmodernijih kulturnih centara u Srbiji. Mioničani su time dobili na kvalitetu života a Kulturni centar je postao tačka okupljanja  svih Mioničana i mesto za širu promociju naše opštine. Rekonstrukcijom objekta stvorili su se uslovi za izgradnju Kuće Kolubarske bitke čime smo svi postali dostojni Živojinu Mišiću- ističe Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Za Kuću Kolubarske bitke Mioničani od države očekuju još 22 miliona dinara. Planiraju da pri Kulturnom centru otvore i legat srpskog slikara iz Francuske Slobodana Jevtića Pulike, rođenog Valjevca.

-Nekada mala a sada velika Mionica ukazala mi je čast da uradim projekat Kuće Kolubarske bitke. Daću sve od sebe  da u svom stilu odslikam impozantni mural posvećen najznačajnijoj bici u Velikom ratu. Nekoliko stotina mojih slika biće u legatu koji mi pravi Mionica i to me dodatno raduje, naglašava Pulika iz Klermon Ferana.

Kompletna rekonstrukcija Kulturnog centra sa Kućom Kolubarske bitke treba da bude završena u ovoj godini.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.