Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVO GRAD ZA SVE LJUDE

2.002

Evropski pokret u Srbiji- Valjevo pokreće inicijativu za izradu Lokalnog akcionog plana pristupačnosti u gradu na Kolubari. Aktivisti ovog udruženja građana razgovarali su sa jednim brojem Valjevca koji su svojim potpisima podržali ovu inicijativu.

-Naša ambicija je da, uz podršku javnosti, utičemo na pokretanje nove lokalne javne politike koja će doprineti da se sklone suvišni automobili sa šetališta, da se obezbedi primeren parking, da valjevske ulice budu pristupačne i udobne za kretanje svakog bez razlike, kako u centru tako i na periferiji. Hoćemo da podstaknemo gradsku vlast i javnost da se preduzimaju mere i akcije, kako bi smo u skorijoj budućnosti mogli da kažemo da je Valjevo grad za sve ljude. Gotovo polovina stanovnika ima poteškoće sa slobodnim kretanjem zbog okruženja koje je puno prepreka. U najtežem položaju su osobe sa invaliditetom za koje su valjevske ulice gotovo neprohodne, objašnjava Vladimir Pantić, koordinator projekta.

Anketa koju je sproveo Evropski pokret Srbije u Valjevu pokazala je da Valjevci žele manje automobila i slobodne ulice, da ulazi u javne ustanove budu pristupačni kao i da im je potrebna bolja dostupnost javnih informacija.

Ova inicijativa za pristupačnost biće dostavljena Gradu Valjevu i gradonačelniku. Očekivanja su da će argumenti sa pažnjom biti razmotreni i prihvaćeni. Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da građani kao najveći problem pristupačnosti trenutno vide automobile, parkirane na trotoaru, na zelenim površinama ili na parking mestima koja su nepropisno postavljena. Istaknuta je nedovoljna svest i opšta kultura građana. U inicijativi je zatraženo da u donošenju Lokalnog akcionog plana pristupačnosti učestvuju i građani, pogotovo osetljive grupe.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.