Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ENLERE

1.664

Vikipedija iz Valjeva- ENLERE zamašni je poduhvat autorke Jovanke Božić. ENLERE je ujedno encklopedija, leksikon i rečnik. Izuzetan je primer bogatstva  srpskog jezika i kreativne upotrebe leksičkog fonda.

Rečnik ličnih pojmova i relacija. Leksikon osobenih fenomena i asocijacija. Enciklopedija ličnosti i opservacija. Sve to zajedno je ENLERE. I više od toga. Pred čitaocem je bukvar informativno-književne igre opsesija i asocijacija savremenog intelektualca Jovanke Božić, profesorke sociologije Valjevske gimnazije. U ovom projektu ona je svestrani istraživač imena i pojmova.

-Specifikum je u tome što je trebalo svaku odrednicu naše azbuke od A do Š, dakle, svi fenomeni pod A i svako drugo slovo su započinjali istim tim slovom. I to nije bilo samo svakako ređanje slova, traženje sinonima, nego je bilo kreativno podstaknuto kombinovanjem na jedan poetski, smislen, logičan način a da se opet bude originalno, drugačije, neponovljivo, objašnjava profesorka Božić.

Fenomenom ćirilice i sociologije jezika Jovanka Božić se dugo bavi. Njen je projekat „Ćirilični izgled- identitet grada Valjeva“. Knjigom ENLERE na 500 stranica  objedinila je najrazličitije književne žanrove.

– Ja sam želela zapravo da ukažem na taj jezički potencijal srpskog jezika. To bogatstvo srpskog jezika. Za mene je svaka reč otkrivena, dodata, ukomponovana- bilo jedno pravo otkrovenje, jedna radost stvaranja.  Jer uronuti u dubine i širine i prostranstva srpskog jezika, to je jedan veliki izazov, jedna lepota stvaranja, jedno veliko zadovoljstvo, i to je meni  bilo ushićenje, istovremeno i stvaranje a vidim i vrlo lepo i književno vapročenje, naglašava autorka.

Vikipedija ENLERE  neverovatan je spoj reči, misli, odrednica. Može se reći, to je novi, luksuzni srpski trebnik- parodija svih žanrova narodnog sveznanja.

S.L.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.