Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ŽOJA I ŽIKA U SVOM HOLIVUDU

1.553

Ne bi, možda, bilo „Srpskog Holivuda“ u Ubu da nije dobrih, uspešnih i društveno odgovornih privrednika poput Žoje, Žike i drugih regionalnih preduzetnika. Razumeli su da Ubu treba pomoći u kreiranju jedne nove priče i pozitivnije atmosfere kakvu je omogućila filmska industrija Srbije, dovedena na to područje.

Nije to sve tako jednostavno, a da jeste, mnogi drugi gradovi, i veći od Uba, jedva bi čekali filmske radnike u svojoj lokalnoj samoupravi. Ub je uspeo jer se bolje od drugih snašao u periodu modernog razvoja Srbije. Imao je potencijal u svemu što je tražilo novo vreme.

– Mi smo od prvog dana bili uz „Kamiondžije“. I na setu, sa svojim proizvodima i posle snimanja na degustacijama naših suhomesnatih i mesnih specijaliteta,  peciva, piva i osvežavajućih napitaka. Promovisane su naše firme tokom serija kao i pejzaži  lepog Trlića. Korist je bila obostrana a pozitivna filmska atmosfera prenosila se u proizvodne pogone i markete, među radnike i kupce. Pokazali smo društvenu odgovornost jer nam je u Ubu svima bilo stalo da  se dokopamo filmske industrije i da u toj oblasti kulture skrenemo pažnju javnosti, kaže Živojin Jovanović, vlasnik i direktor Zemljoradničke zadruge „Trlić“ i suvlasnik „Valjevske pivare“.

Ređale su se serije ali  i filmovi, snimljeni u Ubu. A širila se i Tamnavska regija pogodna za filmske scene. Tako su neke epizode „Kamiondžija“ snimljene u kamenolomima Ostreš i Bajevac u vlasništvu „Iva agrar“-a.

-Sve smo mogli očekivati ali ne i da ćemo postati privlačni za filmske radnike. A sve je ispalo simpatično kad smo videli seriju. Imali smo našu neobičnu promociju jer su se i reditelj i glumci potrudili da kamenolomi izgledaju poput nekih holivudskih, bolje reći, predela viđenih u kaubojskim filmovima, samo sa, nama specifičnim, akterima. Mi imamo svoje kamionžije ali Baja i Žića su mogli rame uz rame sa njima. Oni su bili dobri gosti a mi smo se potrudili kao domaćini i zato je sve ispalo dobro i dopadljivo. Hteli smo na taj način da pomognemo da se o nama i Ubu priča i filmskim jezikom, sada i u budućnosti, naglašava Žika Lazarević, vlasnik i direktor lajkovačke firme “ Iva agrar“.

Ub je „Srpski holivud“ zbog svojih vizionara u političkom, privrednom i kulturnom životu. Ne samo ovih sadašnjih, koje pominjemo, već i onih prethodnih, svima znanih, kao i budućih imena znamenitih Tamnavaca.

LA.R.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.