Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NA POVLENU PETAR PAJIĆ U PESNIČKOM PANTEONU

910

Sklupturom od hrasta, posle Radovana Belog Markovića, ovekovečen je na Povlenu i Petar Pajić, veliki srpski pesnik, rođenjem Valjevac.

Pajić nije bio čovek koji je čeznuo  za književnom slavom. Na početku svoje karijere bio je jako dobro prihvaćen a potom je nepravedno zanemaren, primetiće akademik Milosav Tešić.

Otkrivanjem skulpture, Udruženje „Beli Povlen“ na najbolji način odužilo se Petru Pajiću. Izdata je  za ovu priliku i zbirka njegovih pesama.

I ova pesnička skluptura na Povlenu, rad je lajkovačkog umetnika Milutina Rankovića. Postavljena je na Kneževom polju, pokraj sklupture Radovana Belog Markovića. Zanimljivo je, ona je na pola puta između Valjeva gde je rođen Pajić i sela Ještansko kod Bajine Bašte odakle je njegov otac.

Sklupturu Petru Pajiću otkrio je akademik Dušan Kovačević. Podsetio je da je prihod sa pesničke večeri „Veče sa Matijom“ u Zvezdara teatru uručen Udruženju „Beli Povlen“ za podizanje spemenika Pajiću i naglasio da je tako „pesma podigla spomenik pesniku i da se nekim čudnim nebeskim putevima krug zatvorio posle 2o godina , kada je Petar slušao stihove svoga prijatelja i zemljaka Matije Bećkovića“.

Akademik Bećković je Pajića uvažavao kao prijatelja ali i prvog pesnika kojeg je sreo ne samo u Valjevu već u svom životu.

U čast podizanja spomen obeležja, Petru Pajiću, na sebi svojstven način, plemenitim sećanjem „obratio“ se dopisom i Valjevac Slobodan Jevtić Pulika, istaknuti slikar i scenograf koji živi u Francuskoj.

Dragi i Veličanstveni,

pesniče, šetaču noćnih zbivanja!

Pa nisi Ti izmakao daleko od ovih vrletnih povlenskih visina- i Ti si od iste ove grude u koju Te smeštaju  obožavaoci.

Petre Pajiću,

da li si poneo sa sobom sve  alatke našeg drugovanja? 1

Noći uspavanog Valjeva, zore kod pekara Tambe sa vrućom panjoim u moči iz furune?

Da li si poneo naše uzburkane razgovore oko skretnica tramvajskog puta po Valjevu?

Imaš li još žara za potpaljivanje vatre naših ljubavi?

Mlađi si za malo od mene, slušao si me puno, ne sa sumnjom u moju tužnu priču, ali smo izmicali sa drugim prijateljem- moćnikom- takođe kao i Ti od pera i mastila. Sve dotle, dok nas pijani vojnici ne poteraju u beg.

Poneo si puno uspomena, neće Ti faliti!

Zdrav je povlenski vazduh, primiće Te lepo i nežno  korenje belog drveta. Pa ni snegovi neće ostati bez traga, beli sočni snegovi.

U večnost si otišao bez pozdrava sa mnom, nadam se da ćemo se sresti i povikati po jednu rakijicu.

Dragi moj Petre,

pijani smo bili i ostajemo!

Sa ljubavlju i plemenitim sećanjem,

Tvoj pobratim- Pulika Valjevski

2.08. 2023. godine

Ternant, Auvern- Francuska

Na Veliku Gospojinu, na Povlenu je po drugi put dodeljena nagrada „Radovana Belog Markovića“, za doprinos u novinarstvu u oblasti kulture. Pripala je Radovanu Popoviću, novinaru „Politike“.

Novčani iznos od hiljadu evra obezbeđuje lajkovačka firma „Iva agrar“ a uručuje je njen vlasnik Žika Lazarević.

Svečanost na Povlenu protekla je u dobroj atmosferi, organizovana na najvišem nivou, u prisustvu nekoliko stotina ljubitelja pisane reči i valjevskih planina, ali i poznatih ličnosti iz javnog, kulturnog i crkvenog života.

Udruženje „Beli Povlen“ i njegovi prvi ljidi Matija Bećković i Dušan Mihailović mogu da budu ponosni i da već otpočnu pripreme novih Gospojinskih dana na ovoj lepoj valjevskoj planini.

LA.R.

Fotografije Ivan Simić

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.