Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NEBOJŠI RODIĆU PRVO PRIZNANJE UDRUŽENJA „SVETOMIR NIKOLAJEVIĆ“

1.019

Ambasador Srbije u Austriji dr Nebojša Rodić jedan je od nazaslužnijih što je od zaborava otrgnut srpski velikan Svetomir Nikolajević, po rođenju iz sela Raduša kod Valjeva. Zato su u Udruženju „Svetomir Nikolajević“ osnovanom prošle godine, odlučili da baš njemu dodele prvu Zahvalnicu „za izuzetno zalaganje u oživljavanju sećanja na nepravedno zaboravljenog srpskog velikana i njegov značaj za srpski narod“.

Nebojši Rodiću, koji će do kraja  septembra ostati u glavnom gradu Austrije a onda odlazi za ambasadora Srbije u Crnoj Gori, u ime Udruženja, zahvalnicu su u Beču uručili Dejan Nikolajević, Svetomirov čukununuk i mr Jovica Đorđević, profesor harmonike na Bečkom konzervatorijumu.

Ambasador Rodić najviše je doprineo da izložda o Svetomiru Nikolajeviću  bude prikazana prošle godine u Konzulatu Srbije u Beču. Kada je 2018. godine, uz zalaganje Dejana Nikolajevića , monografija o Svetomiru predstavljena u Srpskom kulturnom centru „Stevan Mokranjac“, ambasador Rodić je zapaženim govorom izneo detalje o ovoj značajnoj ličnosti naše kulturne i političke istorije.

– Ambasadorov trud i podrška je sve vreme veoma značila porodici Nikolajević u naporima da se naš predak otrgne od zaborava. Iako je tradicija omiljena tema Srba, ipak se kod nas često zaboravlja na ličnosti koje su u prošlosti značile na raznim planovima  i ostavile dubok trag svojim delovanjem. Takav je slučaj sa Svetomirom Nikolajevićem, koji je bio jedan od najviđenijih, najistaknutijih i najobrazovanijih Srba u drugoj polovini 19. veka, istakao je Dejan Nikolajević, Svetomirov čukununuk.

Udruženje „Svetomir Nikolajević“ je pre godinu dana osnovala grupa intelektualaca  iz Valjeva, Beograda, Uba i Beča, u želji da srpskog velikana postavi na mesto koje mu u našem istorijskom miljeu pripada.

Svetomir je pored ostalog bio profesor i rektor Velike škole, osnovao je humanitarno društvo „Sveti Sava“. Gradonačelnik je Beograda i predsednik Srpske vlade za vreme  Milana Obrenovića. Govorio je sedam jezika, bio je kosmopolita najšireg formata, u svakom trenutku spreman da afirmiše srpstvo. Osnivač je srpske masonske lože Pobratim. Na inicijativu svetske Lige za mir, bio je prvi Srbin predložen za Nobelovu nagradu.

LA. R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.