Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

GRADAC DA POSTANE EVROPSKA PRIRODNA DESTINACIJA

1.018

Gradac je na putu da se pridruži najpoznatijim evropskim prirodnim destinacijama. Nešto poput uređenog prirodnog ambijenta kakav se može sresti širom Slovenije. Pomisao da se kanjon Gradca po ugledu na Slovence može učiniti još atraktivnijim za sve veći broj ljubitelja nedirnute prirode, vratila je autora ovog teksta u 1976. godinu. Tada su na akciji „Gradac“ zajedno sa ekolozima iz Valjeva, Mionice, Ljubovije i Beograda bili i Slovenci. Neva iz Kopra, Nađa iz Izole a Steva iz Pirana. Ima dakle neka posebna veza koja Gradac povezuje sa Slovencima. Kako drugačije objasniti nameru Ekološkog društva „Gradac“ da se ugleda na zdrava prostorna uređenja u Sloveniji.

– Slovenija je sačuvala prirodna dobra i napravila biznis u ekologiji. Mi smo tek u početnoj fazi. Stalno razmišljamo kako da zaradimo novac da bi znatno više ulagali u uređenje Gradca. Mislim na prostor od Ploča do samog izvora, koji je kao zaštićeno prirodno dobro u našoj nadležnosti. Pored prodaje ribolovačkih dozvola prihodujemo i od naplate boravka organizovanih grupa i kampera u Gradcu. To su još male pare za ozbiljnije projekte ali nas raduje što je sve više ljubitelja prirode na obalama naše reke i što dolaze iz više evropskih zemalja. Imali smo i goste iz Saudijske Arabije. Ribolovaca je iz celog sveta, naglašava Milica Dimitrijević Sredojević, predsednica Ekološkog društva „Gradac“.

Od osnivanja, 1986. godine, do danas, gradska vlast nije imala veće razumevanje za rad društva. Tek ove godine Grad Valjevo je sa 2 miliona dinara znatno pomogao aktivnosti Ekološkog društva „Gradac“ pa su angažovana 2 ribočuvara iako ima potrebe da ih bude i pet.

– Trentno imamo 25 volontera koji pomažu rad društva. Planiramo uređenje vodenice kod vidre, nove pešačke staze i pešačke mostove. Uredićemo i plaže. Grad je obnovio pešački most kod vodenice i ta pomoć nam je izuzetno važna iako se radi o području reke koje nije u našoj nadležnosti. Nastojimo da sa Železnicama Srbije postignemo dogovor kako da prevaziđemo negativan uticaj barske pruge na zdrav prirodni ambijent Gradca. Imamo dosta planova koji bi mogli uskoro da nas približe velikim prirodnim destinacijama u Evropi, ali sve opet zavisi od mogućnosti ulaganja u nove projekte, ističe Milica Dimitrijević Sredojević.

Gradac je prirodni dragulj Srbije. Gradska vlast sada prepoznaje da kolevka naše ekologije jeste nova razvojna šansa Valjeva. Šteta što već nije. Neva, Nađa i Steva odneli su nam ideje i mnogo brže od nas ostvarili planove o zdravim prirodnim destinacijama.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.