Ваљевска зелена пијаца, уосталом као и све широм Србије, у знаку је понуде углавном здравствено и хигијенски неконтролисаног воћа и поврћа. Нешто је боља ситуација са млечним производима захваљујући сталним ветеринарским контролама стоке на терену. А званични подаци из здравствених установа који говоре о оболелима од карцинома су све забрињавајући.
Воће и поврће на ваљевским пијачним тезгама у већини случајева продају трговци ни сами не знајући какав је њихов квалитет. Производе га земљорадници који по свом избору користе количине вештачких минералних ђубрива као и дозе пестицида и хербицида, понекад не поштујући ни дане каренце у намери да што пре продају робу. Нема контроле произвођача на терену а ни робе на тезгама.
Боље пролазе они који се разумеју у ову проблематику, којима је стало до органске хране и који при том могу жељене производе да купе скупље него на другим тезгама. Добар пример за ову тврдњу су 4 пијачне тезге Зарића из Попучака на којима се разна поврћа уторком, петком и недељом распродају до десетак сати. Скупљи су парадајз, паприка, кромпир, лук, салата, краставци … али купци знају да се у органску храну улаже више а и приноси су мањи у односу на вештачки третирану храну.
„Исхрана је један од водећих фактора ризика за настајање рака колоректума“, наводи Републичка стручна комисија за израду и имплементацију водича добре клиничке праксе Министарства здравља Републике Србије, у Националном водичу за прошлу годину. „У бројним студијама уочено је да особе са ниским уносом воћа и поврћа имају већи ризик од рака колоректума. Воће и поврће садрже витамине, минерале, влакна и антиоксидансе којима знатно смањују ризик од рака колоректума“, истиче се такође.
Према подацима Опште болнице Ваљево, у 2019. години 953 особе су новооболеле од неког карцинома а највише, 115 од рака дебелог црева. Годину дана касније, у Ваљевској болници ће рећи да су кардиоваскуларне и малигне болести две водеће групе смрти у нашем крају. Од малигних тумора, а најзастопљенији су рак пллућа и дебелог црева, умрло је 438 особа.
Истина је да је због побољшања дијагностике број оболелих у порасту али тачно је и то да се у наше организме уноси све некавлитетније воће и поврће. Неке разлоге већ смо навели. Постоје наравно и други узрочници карцинома, као на пример недопустиво загађен ваздух у Ваљеву.
Грађани то добро знају. Не чуди онда што су на ваљевској зеленој пијаци тезге Зарића већ од 10 празне. Али много је других које нису и много је робе на њима за коју нико не зна, па ни продавци, у каквом је стању. Здравом или штетном?
ЛА. Р.
фото Иван Симић
Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.