Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

„MALI KORAK“ MOBILAN U OGLADJENOVCU

3.166

„Tucijada na Balkanu“ mora biti organizovana do perfekcije i zato su u  Zavičajnom bratstvu „Mali korak“ svakodnevno na okupu i preduzimaju  aktivnosti kako bi pripreme za manifestaciju blagovremeno bile  obavljene.

U Ogladjenovcu ništa se ne prepušta slučaju. Tačno su planirane sve  pripremne aktivnosti i „bratski“ su podeljena zadučenja.

Takmicari već merkaju najtvrdja jaja. Meštanke će uskoro voskom i perom  početi  šaranje kokošijih jaja. Treba im vremena za nekoliko hiljada  komada, da svaki gost dobije bar jedno našarano jaje. Bik je već  dostigao potrebnu kilažu za klanje pa će trebati vešti meštani da ga  okreću na ražnju. Svaki gost „Tucijade“ degustiraće pečenje sa žara.

Biće i pretopa, za ljubitelje ovog specijaliteta.

Plakati su  odštampani. Spreman je i bilbord. Čekaju da prodje Dan  grada pa da ga postave u centru Valjeva. O svemu su razgovarali ovih  dana sa gradskim rukovodstvom. Obećana im je i finansijska podrška za  manifestaciju. Značajna sredstva već su sami prikupili. To je jedna od  najorganizovanijih seoskih mesnih zajednica gde sve mora da funkcioniše  kao pod konac. U Zavičajnom bratstvu su ugledni i uspešni  Ogladjenovčani, kojih ima svuda: od Valjeva, Vrujaca, Rume do Beograda.

Svi brinu i pomažu selu. „Tucijada na Balkanu“ je njihov ponos u svakom  pogledu. Manifestaciju cene i drugi  pa u velikom broju dolaze u  Ogladjenovac. Kao takmičari ili gosti Tucijade.

Blizu crkve je velika slavkovačka granitna stena. Prota Grozdan zamolio  a u „Granit peščaru“ poklonili gromadu za spomenik posvećen jajetu.

Nikako da se opredele za idejno rešenje. Ne bi da bude nalik na već  postojeće pa su u „pomoć“ pozvali i Slobodana Jevtića Puliku, našeg  poznatog slikara koji živi u Francuskoj. Ove godine ideja a dogodine  možda podignut spomenik ispred crkve i doma.

U Ogladjenovcu broje dane. Manje od mesec dana ostalo je do njihove  velike manifestacije. Gosti se samii najavljuju. Prota, Milijan, Kojić,  Raša, Ljuba i Ašković zasedaju svakodnevno. Tucijada mora da bude  organizovana na najvišem seoskom nivou.

LA.R.

Ostavi odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.