Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

GLUMAC SA KOZAMA

3.806

U Gunjacima, po broju stanovnika najvećem selu u Podgorini, veliku farmu koza ima naš poznati glumac Branko Janković. Kad obavi redovne glumačke obaveze, često odlazi u selo da pomogne roditeljima oko brige o kozama ali i da organizuje preradu mleka od kojeg prave ne samo sir i kajmak već i surutku u prahu koju prodaju na četiri kontinenta.

Na farmi koza u Gunjacima ovih dana dodatna je briga njenih vlasnika. Jare se koze, na svet dolaze mladi jarići. Po dogovoru sa Brankom u selo sam došao kasno uveče. Malo kasni, ali iz Beograda, sa dasaka koje život znače, on stiže u Gunjake da pomogne roditeljima, odmenjujući ih u noćnoj smeni.

Izvinjava se što kasni jer su bili radovi na mostu u Tekerišu. Odmah se prihvata posla. U četiri brvnare raznosi seno i slamu. Onda se raduje novim jarićima. Velika je njegova strast prema kozarstvu.

-Imamo 150 koza. Stotinu se već ojarilo u mom prisustvu. Ništa lepše da me odmori od napornih proba za dve premijere, u Beogradskom dramskom pozorištu i Zvezdara teatru. I roditeljima je sada lakše. Dok se koze jare, nema muže a ne pravimo sir, kajmak i liofilizovanu surutku, objašnjava Branko.

Specijaliteti iz Gunjaka podno Rožnja veoma su traženi na srpskom tržištu. Liofilizovanu surutku Branko izvozi u nekoliko evropskih zemalja: Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate, uskoro i u Kanadu. Svuda su prepoznati zdravi proizvodi. Koze se u Gunjacima hrane sa 180 razlicitih biljki.

-Morao sam da pomognem roditeljima da od napornog seljačkog rada počnu i da zaradjuju. Marketing sam preuzeo na sebe a kada je roba postala svuda tražena, povećali smo i još ćemo, broj koza pa sam sada potreban i ovde na farmi. Stižem svuda: u pozorište, na film i medju koze jer je to moja ljubav, to me ispunjava, priča Branko okružen jarićima koji mu navaljuju u krila i neprestano ga grickaju.

Majka Cvetina dodaje da je Branko zaboravio da kaže da iznad svega voli malu kćerkicu Koviljku, sina Vukadina i suprugu Natašu, koja je takodje glumica, inače Banjalučanka.

Otac Dragan je zabrinut, misli da je sin preopterećen obavezama. Kaže da Branko podjednako brine i o poljskim radovima. Od oranja, setve, žetve do košenja i baliranja sena. Priča da imaju svojih 5 hektara obradive zemlje a da još 30 uzimaju u zakup.

Branko često u Gunjake dovodi suprugu i decu. I oni su zavoleli selo i životinje.

Dugo sam ostao na farmi sa Brankom. Uskoro će glumiti u dve televizijske serije, „Vojnoj akademiji“, drugi deo i „Jutro će promeniti sve“. Stekao sam utisak da u selu ništa nije glumio već da se ponašao sasvim prirodno. U domaćinstvu njegovih roditelja osetio sam gostoprimstvo i toplinu a na farmi uzvraćenu ljubav životinja prema čoveku.

Od farme Jankovića do asfalta u Gunjacima pola kilometra pažljivo sam se spuštao. Put je makadamski, sa nekoliko dubokih propusta za vodu. Prešao sam i preko seoskog mosta čiju je izgradnju Branko  finasirao.

A Branko će, posle još jedne neprospavane noći, iz rodnih Gunjaka, pravo iz brvnara, rano ujutu krenuti u Beograd. Čekaju ga tamo druge obaveze.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.