Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KNJIŽEVNIK PREPOROĐEN NA SELU

3.383

Valjevski književnik Slaven Radovanović, pre desetak godina iz Valjeva  preselio se u selo Donje Leskovice u tu pronašao  mir i novu inspiraciju  za stvaralaštvo.

Izabrana dela u šest knjiga nastala su u seoskom ambijentu.

Iz planinskog sela Donje Leskovice udaljenog dvadesetak kilometara od  Valjeva meštani odlaze, selo odumire. Ali, ima i onih koji mu se  vraćaju.

Književnik Slaven Radovanović prodao je kuću u Valjevu i odlučio da se  nastani u selu.

U Leskovicama uz cvrkut ptica i svež vazduh stvara nova dela magijskog  realizma i fantastike.

-U ovom selu sam svoje vitalne energije koje su bile u padu  2007.godine, podigao maksimalno i to je bilo dovoljno da sednem i da  zaokružim svoja izabrana dela, kaže Slaven.

U Leskovicama nikog nije poznavao od meštana. Bzo su se zbližili i  postali dragi prijatelji.

-Mi smo izuzetno počastvovani što je jedan kniževnik došao u selo kad  vidimo da svi beže iz sela u grad. To je za nas velika čast i što je  izabrao baš Leskovice, istice Živko Panić, meštanin.

-Uvek pomogne oko puta, oko branja malina. Spašava nas od grada. Nema  ga od kad je on došao. Za mene je izuzetan komšija i dobar čovek,  objašnjava Dragan Ostojić, meštanin.

Kao među najrođenijima, u Donjim Leskovicama Slaven kako kaže, „piše  istoriju budućnosti“. Lakše nego ikad.

-Roman „Tri dana, trista godina“ sam radio 17 godina. Ali sam  preokupiran i njegovim drugim delom. Imam sve elemente da ga dovršim  ovde u apsloutnim uslovima…životnim gde sam, gde se nalazim u selu  ovom, naglašava Slaven.

Ipak, u Leskovicama, nezaboravlja godine provedene u Valjevu. Ponajviše  zbog „Letopisa tešnjarskog“, priča o „Kolubari na nebu“, romana  „Kremanska ruža“, „Nije bilo sunca“ i na primer zbog „Obrnute crkve“ i  „Povesti o spisu Rajmonda Lila“.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.