Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVCI U MISTERIOZNOJ „BELEŽNICI“

2.083

„Beležnica“, nova serija RTS-a u koprodkciji sa Telekomom Srbije i izvršnom produkcijom Košutnjak filma, snimana je i u Valjevu i okolnim mestima. Radnja je zasnovana na romanu Ratka Dmitrovića „Beležnica profesora Miškovića“ iz 2014. godine. Serija je prema žanru kombinacija fantastike i trilera, i kao takva kod nas do sada nije rađena.

Jedan od više zanimljivih i neobjašnjivih događaja u Srbiji odigravao se i u Leliću, sa paranormalnim pojavama. Sve tajne i misterije koje su se odigrale a kojima ni do danas nisu pronađeni uzroci, zapisao je pokojni profesor Mišković. Misterioznu beležnicu zaveštao je novinaru Bošku, glavnom junaku serije.

-Ovo je malo drugačija serija od uobičajenih koje se kod nas snimaju. Zato što ima jedno sasvim novo područje interesovanja. U 12 epizoda će biti priča  o nekim neobičnim događajima koji teško u obliku psihološkog trilera i istraživanja događaja mogu da se objasne na racionalan način, objašnjava Slobodan Terzić, umetnički direktor serije.

Kroz šifrovane tekstove koji ne mogu da se odgonetnu, novinar Boško, kojeg tumači Momčilo Otašević, ulazi u svet paranormalnih pojava pokušavajući da istraži uzroke zbog kojih su se one dogodile. Kontaktira sa ličnostima koje su sa njima učestvovale i bori se sa grupom moćnika koja pokušava na sve načine da se dokopa beležnice po svaku cenu.

-Imam dobrog druga i prijatelja novinara tako da mi nije bilo teško da se pripremim za ovu ulogu. Novinarski težak posao sada konkretno upoznajem kroz ulogu. Sve je zanimljivo, scenario je odličan, gušt je biti u ulozi Boška, priča Otašević.

Novinara u stopu prati njegov najbolji drugar u seriji Miloš Samolov. Pomaže mu da sačuva beležnicu od moćnika i da na kraju otkriju  misterije koje u sebi ona nosi.

-Osećam se sigurnim na svom terenu u ovoj ulozi. Sa mojim Valjevcima. Ja sam poreklom sa ovih prostora. Moja mama je Branka Mihailović, nekada novinarka radio televizije Srbije pa Slobodne Evrope, podseća Samolov.

U sporednim ulogama učestvuje nekoliko glumaca valjevskog Abraševića. Oni su ponovo dobilo priliku da pokažu svoja glumačka umeća. Mogli smo na terenu da se uverimo u kvalitet njihovih uloga.

Valjevci, profesionalci i glumci amateri u seriji „Beležnica“ ali i glavni ljudi u produkciji. Direktorka fotografije je Valjevka Bojana Andrić. Sa velikim autoritetom predvodila je tehničku ekipu serije, i uživala na terenu  svog zavičaja, osećjući tako još veću sigurnost u radu.

RTS do sada nije imao žanrovsku seriju koja se bavila paranormalnim pojavama. Ona treba da predstavlja još jedan novi iskorak u žanr koji još nije emitovan u njenom udarnom terminu.

-Serija je vrlo žanrovski specifična i interesantna. To je nešto što bih nazvao super nacional žanr. Priča o nadprirodnim pojavama, nešto što u suštini u žanrovskom smislu do sada kod nas nije rađeno. Ona je prvi serijal tog tipa i mislim da će publici biti jako zanimljiva jer barata nekim stvarima koje su začudne, interesantne i dopadljive, ističe Moroslav Lekić, reditelj.

„Beležnica“ od 12 epizoda, koja će na RTS-u biti emitovana na proleće, značajna je i po tome što ima 140 glumačkih podela.

LA.R.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.