Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SVE VIŠE BEBA VANTELESNOM OPLODNJOM

4.032

Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevskoj bolnici navršava šest godina uspešnog rada. Rođeno je 347 beba koje žive i van granica Srbije. Ove godine svet je ugledala i prva beba iz zamrznutih jajnih ćelija, nove metode koju primenjuju u Valjevu.

Od 347 beba začetih u Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevskoj bolnici, 188 je dečaka a 159 devojčica.

Jedan od ove dvojice valjevskih blizanaca porodice Marić je tri stota beba iz epruvete, rođena baš na rođendan svog tate.

-Nakon dve hirurške intervencije mi smo se obratili Centru i na našu veliku radost već posle prvog pokušaja smo postali roditelji Ilije i Janka, kaže majka Milica Marić.

Valjevske bebe iz epruvete žive i van Srbije. Po jedna u Americi,

Australiji, Italiji, Švajcarskoj i Sloveniji.

Za šest godina nije bilo liste čekanja. Izvanredni rezultati

postignuti su posebnim zalaganjem stručnog tima koji prati

najsavremenija dostignuća u ovoj oblasti medicine i ide u korak sa

svetom.

-Pored ovih standardnih metoda koje smo primenjivali ovih godina, mi smo prošle godine uveli novu metodu zamrzavanja jajnih ćelija.

Ostvarene su prve trudnoće nastale na ovaj način i rođena nam je prva beba koja je nastala ovom tehnikom u julu ove godine, naglasava dr Branko Budimirović, šef Stručnog tima Centra za vantelesnu oplodnju.

Udruženje građana „Da se novi zivot rađa“ sve godine podržavalo je valjevski Centar za vantelesnu oplodnju prikupljanjem sredstava od pojedinaca i privrede za nabavku opreme.

Centar je danas najuglednija institucija za vantelesnu oplodnju u Srbiji.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.