Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MILINKOV TESLA U PETNICI

3.434

Velika slika pod imenom „Tesla“, autora Ljube Milinkova, jednog od  naših najpoznatijih likovnih umetnika koji živi u Parizu i Njujorku,  njegov je dar Istraživačkoj stanici Petnica. Direktoru Vigoru Majiću  sliku je lično predao Ljuba Milinkov.

-Neki su mislili da je slika namenjena Teslinom muzeju u Beogradu ili  aerodromu koji nosi njegovo ime. Bilo je logično, ne zato što sam  Valjevac, da ona pripadne isključivo Petnici. Samo po sebi tako je došlo  u mojoj glavi, objašnjava Milinkov.

U pitanju je njegova najdraža slika, koju je dugo radio. Tesla je za  umetnika bio veliki izazov pa mu se toliko dugo posvetio.

-Tesla je za mene simbol svetlosti. Slika je biser i vrhunac mog  umetničkog stvaralštva. U ovim vremenima i Petnica je na neki način  simbol svetlosti za nauku koja stalno otkriva bisere među talentovanim  učenicima i studentima, naglašava Milinkov.

Boraveći nekoliko dana u Valjevu bio je gost Gradske biblioteke koja na  jesen priprema promociju njegove druge knjige pesama.

Akumulaciju „Rovni“ doživljava kao posebnu turističku atrakciju ovog i  svog krja, Sovča. „Da, u jezero pretvori se reka“.

Pored same akumulacije poseduje veliki plac koji je nekada bio na obali Žitkovice, „nakićene niskom vodenica“. Tu se podsetio „milih stada, kuća punih ko košnica, snopova i otkosa, svirala od zove, čabrova turšije, rakije iz bardaka…“

A u rodnom Sovču, u kući njegovih roditelja sad žive neki drugi ljudi.

U seoskoj školi više nema đaka. Zatvorena je i polako propada.

U mom kraju (kazuje svoju pesmu) mačke laju
i guske pevaju,
dok im krave u frulu sviraju.

Dok lisice piliće čuvaju,
prasići se u kadi kupaju
i magarci samare slikaju
i kokoši džempere štrikaju.

Tu i koze postav tkaju
i skakavci kuruze kopaju,
leptiri se na bregu sankaju.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.