Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

HILANDAR I SVETA GORA SRCEM PISANI

2.719

Aleksandru B.Lakoviću  za književno delo „Hilandar i Sveta Gora između  mita i istorije“, u Brankovini je uručena nagrada  Ljubomir P.Nenadović  za najbolju putopisnu knjigu. Centar za kulturu „Gradac“ iz Raške  izdavač je nagrađenog rukopisa.

Aleksandar B. Laković, ovogodišnji dobitnik nagrade Ljubomir P. Nenadović, u hilandarski i svetogorski putopis, uneo je svu svoju  ljubav, koju je tokom brojnih poseta Hilandaru, osećao.

– Mislim da je najvažnije da nesto ako se pise pogotovo kad je nesto  veliko, grandiozno, kao što je Hilandar, kao što je Sveta Gora, da čovek  ima taj osećaj iskrenosti i da sve ono što napiše iz srca, onako kako on  to oseća i kako doživljava, objašnjava Laković.

Knjiga Hilandar i Sveta Gora između mita i istorije, je naročit  putopisno,istorijski, poetski amalgam. Laković je ukrstio istorijsdke  slike iz najpovlašćenijeg  i najznačajnijeg mesta  srpske duhovne  tradicije sa proživljenim, neposrednim, lirski osenčenim doživljajima i  svedočenjima.

-Reklo bi se da upravo taj srećno ulučen susret opšteg i ličnog daje  Lakovićevoj knizi poseban ton i boju , uzimajući obe tvari kao  jednakopravne uzajamno potrebne ili, da to kažem prostonarodno, vukovski  i nenadovićevski- jedno bez drugog ne ide, ističe član žirija prof. dr  Mihajlo Pantić.

Nagradu „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolju putopisnu knjigu dodeljuje  Gradska biblioteka u Valjevu.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.