Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SRPSKI MILUTIN SA ANTIRATNOM PORUKOM

1.931

Kao što je čitana sada će biti i gledana na pozorišnim daskama „Knjiga o Milutinu“. Potvrđuje to predstava „Zvezdara teatra“ koja će narednog ponedeljnika biti igrana u valjevskom Centru za kulturu. Karata nema za sve zainteresovane. Istina, predstavu će Valjevci gledati uz poštovanje epidemijskih mera a to znači svaka druga stolica biće slobodna.

Tekst je Danka Popovića, režija i adaptacija  Egona Savina a čiča Milutina igraće Nenad Jezdić.

„Knjiga o Milutinu“ ne predstavlja samo ispovesti i životni put Milutina Ostojića. Ona je roman sa jasno izraženom antiratnom porukom u kom je predstavljena istorija Srba od sarajevskog atentata na princa Ferdinanda , pa sve do nekoliko godina posle Drugog svetskog rata. Životna tragedija čiča Milutina, koji učestvujući u nekoliko ratova, dobija ordenje i život završava u zatvoru, nije toliko u prvom planu, koliko je tragedija naroda kao celine. U svojim razmišljanjima, Milutin, običan seljak iz sela Koštunića, iz Šumadije, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju na to da su u ratu i pobednici i pobeđeni- gubitnici.

„Knjiga o Milutinu“ je objavljena 1985. godine i ubrzo je postala najčitanija knjiga u Srbiji. Ova snažna antiratna priča doživela je tiraž od četrdeset izdanja, prodata u pet stotina hiljada primeraka i tako postala najčitanija knjiga posleratne srpske književnosti, a njen autor proglašen najatentičnijim piscem Srbije i srpskog seljaka.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.