Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

I POSLE SMRTI BRINE O SVOJOJ BIBLIOTECI

1.816

„Knjiga solidarnosti“ najstarija je programska akcija RTS-a odnosno Radio Beograda koja je pomogla opremanje gradskih i školskih biblioteka širom Srbije. Jedna od njih je Gradska biblioteka u Lajkovcu u koju su knjige stigle po želji nedavno preminulog književnika Radovana Belog Markovića.

Pola veka je „Knjige solidarnosti“ Radio Beograda i književnog stvaralaštva Radovana Belog Markovića. Književnik je želeo , ali ne i dočekao , da se za ta dva jubileja u lajkovačkoj biblioteci upriliči ova jedinstvena akcija, koja ima humanitarnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju.

– Naša akcija u Lajkovcu ujedno je i omaž skoro preminulom Radovanu Belom Markoviću, našem velikom književniku.  Došli smo sa poklonom od preko 600 knjiga , naravno uz želju da se ova akcija nastavi, nadajući se da će lajkovačka biblioteka s pravom poneti njegovo ime. Na neki način to je i dug prema ovom velikom književniku, ali i prema svim ljubiteljima knjige u Lajkovcu, naglašava Mihailo Šćepanović, urednik „Knjige solidarnosti“.

Lajkovačka biblioteka je obogaćena dobrim knjigama koje su Radio Beogradu decenijama donirali slušaoci ali i ugledna imena iz svih oblasti kulturnog, prosvetnog i umetničkog stvaralaštva. Akciju podržavaju izdavači i mnoge institucije pa je do sada prikupljeno više od pet miliona knjiga.

-Čast nam je što možemo da budemo deo akcije „Knjige solidarnosti“. Književnik je puno značio za našu biblioteku. On je bio naš prijatelj, sugrađanin Lajkovčanin, prvi samostalni direktor ove ustanove. U sferi interneta i digitalizacije, Gradska biblioteka nastoji i trudi se da svoje čitaoce privuče u svoj prostor a ova akcija je povod da dođu i da vide nove knjige koje su stigle, objašnjava  Snežana Bugarčić, direktorka Gradske biblioteke u Lajkovcu.

Pored Lajkovca, u proteklih 50 godina knjige su stigle u 1500 gradskih i školskih biblioteka kao i u srpske manastire. Hilandaru je darivano 2000 knjiga.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.