Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ВУКОВОЈ НАГРАДИ ПРИЛИЧИ НОВА ЗГРАДА ВАЉЕВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

1.158

Град Ваљево мора учинити све да у овој години када је стигла ИЗУЗЕТНА ВУКОВА НАГРАДА, Градској библиотеци омогући нову зграду прилагођену модерним технологијама и новим корисницима. Ово је најважнија и очекивана порука са свечаности уприличене у Ваљевској гимназији поводом Изузетне Вукове награде којом је даривана Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву.

Да увеличају свечаност дошли су гости из Београда: Живорад Ајадачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије, која додељује Вукову награду, проф. др Александра Вранеш, са Филолошког факултета и Милош Јевтић, новинар у пензији и публициста.

Међу важним гостима били су Лазар Гојковић, градоначелник Ваљева, и владика ваљевски Исихије, као и представници Војске Србије.

Директорка Ваљевске библиотеке Виолета Милошевић у надахнутом обраћању подсетила је на изузетна постигнућа установе која су резултат годинама  вредног, стручног и амбмициозног рада. Нагласила је да Ваљево заслужује нову зграду библиотеке као остварење вишедеценијских снова.

Обраћање Виолете Милошевић, преносимо у целини.

– Ваше Преосвештенство владико Исихије, часни оци, градоначелниче Града Ваљева, уважени професори, делатници културе и образовања, корисници и пријатељи Библиотеке и сви други гости! Поздрављам вас као прва међу једнакима, у име свих ваљевских библиотекара, оних који сада раде и оних који су свој радни век провели у њој.

Библиотека је од свог настанка до данас имала трновит пут, али вечерас нећу говорити о томе.

Награду коју смо, кажу, одавно заслужили, прихватамо као признање за вредан и амбициозан рад, стручности и посвећеност послу.

Подсетићу вас на оно што смо постигли, на резултате заједничког рада свих библиотекара деценијама уназад.

Библиотека данас има око 140.000 књига и исто толико часописа и других периодичних публикација.

Наш фонд је доступан свим корисницима, са било које приступне тачке у свету, 24 сата, захваљујући моћној дигиталној бази у којој су наше књиге и корисници.

Бројевима исказано, 83.558 записа, односно, 137.651 примерак  књига је видљив у информационом систему COBISSMBVA. Својим учешћем у овом систему, корисницима смо омогућили приступ моћној баз COBISS Srbije која се сваког тренутка увећава, а која садржи око 3. 924.161 библиографски запис.

Посебним залагањима обезбедили смо позицију институције која се посебно истикла на пољу заштите културног наслеђа, како у погледу физичке заштите, стручне обраде старе и ретке библиотечке грађе, набавке опреме за заштиту фондова у редовним и ванредним условима, дигитализацији свих видова грађе.

Наше завичајне колекције су богате и у њима се налази збирка монографских и периодичних публикација, некњижне грађе, плаката, позивница, фотографија, видео записа и другог материјала, које за историју чувамо, истражујемо и презентујемо.

Наш Музеј завичајних писаца јединствен је облик неговања културе сећања. Постао је место које свакодневно, због сталне поставке, програма  и изложби, посећују Ваљевци и гости, што на годишњем нивоу  износи преко 5.000 посетилаца.

Сваког дана у Библиотеку уђе у просеку 180 корисника да би позајмило књигу, добило информацију, да би користили нашу читаоницу, дошли на културни програм или на неку едукацију.

Међу њима је 50% оних до 14 година, а од тог броја је 50% оних до 7 година живота.

Поносни смо на наше издавачке подухвате, јер на нивоу године објављујемо између 7 до 10 наслова, књига из области лепе књижевности, углавном завичајног карактера, али и стручне публикације из области књижевности, историографије и других истраживања. Објављујемо 2 серијске публикације, 1 часопис и 1 билтен. У том послу сарадници су нам бројни аутори и стручњаци не само из Ваљева.

Широм Србије, ваљевска Библиотека је позната по својим програмима и манифестацијама: Тридесет година смо организатори награде Десанка Максимовић за песничко животно дело, а ове године ћемо 11 пут доделити награду за најбољу путописну књигу која носи име Љубомира П. Ненадовића. Тридесет седам година организујемо манифестацију Двориште и можемо са поносом рећи да су у Ваљеву гостовали најзначајнији српски књижевници, уметници и други ствараоци. Бројна су и друга културна окупљања, које сада тешко да можемо набројати.

Пројекти које смо реализовали и бројна партнерства сведоче о ангажованости и визионарским подухватима. Подсетићу на међународни пројекат „Жене писци“ и културну руту сертификовану код Савета Европе, сарадњу са Филолошким факултетом у Београду и Међународним славистичким центром, Филозофским факултетом у Новом Саду, али и са другим институцијама културе, образовања и науке.

О нашем раду бележимо у извештајима, на својим програмима, у медијима и скуповима библиотекара у Србији и региону. Они не могу стати у један говор, а није ни примерено да их све набрајамо овом приликом.

Вечерас сам од пријатеља добила дивну поруку. У једном делу она гласи:

„Ходајте знајући да никада нисте сами и да су уз вас они који вас цене и воле.“

Хвала вам што сте дошли да поделите радост успеха.

Што сте били уз нас и са нама док смо остваривали своје пројекте.

Хвала вам што делите нашу визију и што ћете бити уз нас када будемо корачали ка новој будућности за Библиотеку и наше Ваљево.

У овом тренутку, наша је заједничка обавеза јесте да за генерације које долазе створимо НОВУ БИБЛИОТЕКУ, прилагођену савременим технологијама и новим корисницима.

Молим вас да нам у томе помогнете, јер после 155 година од оснивања Читаонице ваљевске, Ваљево заслужује нову зграду као остварење вишедеценијских снова, нагласила је Виолета Милошевић, и свима захвалила на поверењу.

Свечаност је уприличена на високом нивоу а сви запослени у  Ваљевској  библиотеци поред организације потрудили су се да буду и љубазни домаћини и  оставе утисак високог радовања што им је додељена Изузетна Вукова награда.

приредио Р.Лазаревић

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.