Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

АВА ЈУСТИН НА ПОВЛЕНУ

337

Радовану Белом Марковићу и Петру Пајићу на Повлену придружиће се Ава Јустин. Његова склуптура, рад вајара Милутина Ранковића биће постављена у суботу на Кнежевом пољу, када је Повленски сабор у  Госпојинске дане. Повлен је спреман за велику манифестацију и уз лепо, сунчано време очекује велики број посетилаца. Биће то прилика и за леп провод у природи, пре или после свечаности откривања скулптуре и уручења награде „Бели“, истакли су чланови Удружења „Бели Повлен“.

Председник жирија др Зоран Живковић саопштио је да је Слободан Стојићевић, писац и дугогодишњи новинар Политике, овогодишњи добитник награде „Бели“ која ће му у суботу бити уручена на Повлену. Награда „Бели“, у спомен књижевнику Радовану Белом Марковићу, сваке године додељује се за укупно новинарско дело у афирмацији књижевности и културе. Поред Стојићевића, кандидати за награду били су Драган Богутовић, дугогодишњи уредник културе у „Вечерњим новостима“ и Бранислав Крца Ракић, дугогодишњи новинар „Политике експрес“.

Пред Повленски сабор подсећамо на песму академика Матија Бећковића: На гробу оца Јустина.

На гробу оца Јустина

Код манастира Ћелије

Сестра замењује цвеће

И тепа му да брже расте.

Видиш, каже ми црноризац Амфилохије,

Ава није имао деце по телу,

Откако је бризнуо у плач за Христом,

Ничим се на земљи није могао утешити

А опет на њој има безбројну духовну децу.

Она му хумку греју врућим сузама,

Пољске цветове смењују неувелим,

Неутешној свећи не дају да пресвисне,

А толиким родитељима поред рођене деце

Гроб негде самотари урушен у шикари.

Свечаност на Повлену у суботу почиње у 13 часова. За разлику од претходне две године, неће бити трубача примерених народном сабору, због програма прилагођеног великом духовнику Светом Ави Јустину.

Р. Л.

(Фотографија са Повлена,  Душан Михајловић)

 

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.