Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVO ZAŠTIĆENO OD POPLAVA

3.834

Srbija je ove godine bezbednija i zaštićenija od poplava nego što je  ikad bila. Od 2014. godine posle velikih poplava, u regulaciju rečnih  korita, država je sa partnerima i donatorima izdvojila više od pola  milijarde evra za sanaciju rečnih tokova, izjavila je premijerka Srbije  Ana Brnabić u Valjevu, obilazeći  radove na regulaciji Kolubare.

Sanacija 3,5 kilometra korita Kolubare kroz Valjevo, jedan je od  najvažnijih projekata na vodotokovima u Srbiji. Sa 3 miliona evra  finansira se iz evropskih fondova.

Od katastrofalnih poplava 2014. godine u Valjevu je prethodno saniran  kilometar  korita Kolubare. Za te radove vlada Japana je donirala milion  evra.

-Valjevo je prvi grad u Srbiji koji će u potpunosti biti zaštićen od  poplava. Regulacija korita Kolubare radi se po novoj tehnologiji koja  daje sigurnost od velikih poplava, rekao je Mirko Puzović, direktor JP  „Srbija vode“.

-Grad će izdvojiti sredstva za izgradnju saobraćajnice i pešačke staze  pored uradjene regulacije Kolubare u njenom donjem koritu kroz grad što  će doprineti novom gradskom ambijentu od važnosti za gradjane, izjavio  je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

Pored vlade Japana, i Evropska unija pomogla je i pomaže sanaciju  vodotokova u Valjevu i širom Srbije. Dala je 162 miliona evra za te  namene.

-Sistemski smo radili na sanaciji i regulaciji vodotokova. Prevencija  je ključ našeg uspeha. Srbija je zato bezbednija i zaštićenija nego  ikada od poplava, istakla je premijerka Ana Brbnabić.

Polovinom naredne godine biće završena kompletna sanacija i uredjenje  korita Kolubare kroz Valjevo.

U završnom toku biće regulisana i korita Jablanice i Obnice.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.