Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MLADI HEROJ IZ INVALIDSKIH KOLICA

2.820

U Istraživačkoj stanici Petnica, Exit fondacija proglasila je 15 mladih  srpskih heroja koji su se u prethodnoj godini istakli „stvaranjem u  tišini velikih uspeha, osvajanjem medalja na medjunarodnim naučnim  takmičenjima, pravljenjem vrhunskih umetničkih dela, smišljanjem  kreativnih poduhvata i pokretanjem uspešnih kompanija“. Njih je  fondacija želela da izvuče iz anonimnosti i predstavi javnosti kako bi  postali inspiracija i uzor novim generacijama.

Heroj nad svim mladim srpskim herojima je Milica Knežević, student  treće godine Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu, nagrađena za društveni  aktivizam. Ona je autorka bloga „Izaberi da živiš“ koji se bavi  promocijom aktivnog života za korisnike invalidskih kolica kroz sportove  u kojima se oprobala. Promoter je projekta „Čuvaj se“ i „Još uvek  vozim“, koji se bavi bezbednošću u saobraćaju.

Milica je pre devet godina kao suvozač imala tešku povredu u  saobraćajnoj nezgodi. Ostala je nepokretna. Prognoze lekara da može  pomeriti neki deo tela bile su svega jedan posto. Sada je mnogo bolje.

-Povrede su takve da su pomaci mali. Potrebno je mnogo rada i truda i  radujem se svakom novom pomaku. Radim na tome da mi bude što je bolje  moguće, naglašava Milica.

Uprkos takvom zdravstvenom stanju ostvarila je podvig od kojeg se  čoveku zavrti u glavi. Izvela je tandem skok sa 3000 metara na aerodromu  „Lisičiji jarak“ u Beogradu.

-Nisam se plašila jer je to prosto bila moja želja još dok sam bila  dete. Ali, eto posle povrede nisam bila sigurna da li ću to moći i kako.

Medjutim, zahvaljujući jednom sjajnom padobrancu, bez ikakvih problema  smo odradili skok i prosto sam skočila u tandemu kao i bilo ko drugi,  tako da je bilo jedno savršeno iskustvo, objašnjava hrabra devojka iz  Zrenjanina.

Trenira atletiku, plivanje i ronjenje. U Americi je završila deo  studija. Imala je punu stipendiju američke vlade. Tamo je igrala ragbi u  invalidskim kolicima.

Priznanju „Mladi heroji“ jako se obradovala, jer je Exit fondacija  prepoznala njen rad i sve ono što čini na promociji aktivnog života za  korisnike invalidskih kolica ali i projekata koji se bave bezbednošću u  saobraćaju.

Njeni planovi su da kad završi osnovne studije, upiše master i da u  atletici postigne zapažene rezultate na medjunarodnim takmičenjima.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.