Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VULKANSKA ERUPCIJA I NEBESKA SVETLOST U MIONICI

2.608

Izložba slika u Mionici, na „Mišićevim danima“, arhitekte SLOBODANA  JEVTIĆA PULIKE, našeg poznatog slikara, muraliste, filmskog i pozorišnog  scenegrafa, koji živi u Francuskoj, privukla je ogromno interesovanje  ljubitelja likovne umetnosti. U zgradi opštine predstavljena su savremena istraživanja u slikarstvu: „ODJEK U SVEMIRU“ a u Kulturnom centru su fotografije njegovih murala  koji krase zgrade širom Evrope.

Skoro pola veka Slobodan Jevtić Pulika živi u KLERMON FERANU, jednom od  najpoznatijih francuskih gradova. U njemu ima 140 hiljada stanovnika.

Čuven je po nizu ugašenih vulkana od kojih je najpoznatiji PIJ de DOM,  koji je samo 13 kilometara od grada.

U KLERMON FERANU veliki umetnik je pronašao rajsko podneblje za svoje  plodno i uspešno stvaralaštvo medju Francuzima.

Ali, PULIKA ne može i ne ume da svoje srce otrgne od rodnog zavičaja,  Valjeva a sada i Mionice, i zato predstavlja  svoje slike, sa vidovima  SVEMIRSKE PREOKUPACIJE.

Pulika je slikar vulkanske neukrotivosti i nebeske svetlosti, reći će  prof. dr Darko Tanasković, naš amasador u UNESKU.

-Često se govori o kosmosu na Slobinim slikama. Za našeg vulkanskog  slikara, medjutim, Kosmos nikada neće zadobiti svoje prvobitno i  dovršeno postojanje bez te izgubljene Zemlje, kao što ni „naša“ Zemlja  neće izbeći potonuće u zjapeće ništavilo, ako se pomiri s tim da nemoćno  posmatra Nebo kao daleki i nedostupni, istovremeno fascinantan,  tajanstven i preteći svod.

Njegova umetnost je prava vulkanska erupcija na horizontu jedne nove  zore za Zemlju i čovečanstvo, primecuje Tanasković.

Ovom izložbom Mionica sa SLOBODANOM JEVTIĆEM PULIKOM otpočinje prvi,  veliki korak saradnje. Sledeći će biti velelepni priojekat „Kuća  Kolubarske bitke“- MALI SRPSKI BORODINO, kao i „Kuća umetnosti“- legat  za više stotina umetničkih dela ovog velikog umetnika. Mionica želi još  jedan ozbiljan trag i pečat svog postojanja, naglašava Boban Janković,  predsednik opštine Mionica.

Pulikina izložba u Mionici biće otvorena do polovine sptembra.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.