Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

PRVI ROBOT U KOLUBARI

3.081

U Rudarskom kombinatu „Kolubara“ da bi povećali produktivnost i rešili  problem deficitarnih zavarivača, nabavili su robota za zavarivanje  bagera.

Robot sedam puta smanjuje brzinu varenja bagerskih papuča.

Njih, sa površinskog kopa Kolubara za nekoliko godina ne bi imao ko da  vari. Sve je manje kvalifikovanih zavarivača. Pored toga, ručno varenje  bagerskih papuča odavno je usko grlo u tehnološkom procesu  „Kolubara-Metala“.

Ovde su zato nabavili robota za dosta brže i nepogrešivo varenje  bagera.

-Ovaj robot je dosta brži. Sedam puta brži od zavarivača. Čak je i prvi  u Evropi koji ima dva dodavača. Dosta brže menja žice, za neki minut i  po, a nama je trebalo dosta duže, jedno deset minuta, objašnjava Zlatko  Živanović, zavarivač operater na robotu.

Robot koji je koštao 24 miliona dinara uspešno je testiran u  „Kolubara-Metalu“ i sada doprinosi efikasnijem i preciznijem zavarivanju  bagerskih papuča. Na 25 bagerskih sistema površinskog kopa Kolubara  ukupno je 7000 papuča a jedna trećina menja se svake godine.

-Osnovni cilj ovog projekta je modernizacija postojeće tehnologije  zavarivanja. Znači, uvodimo robotsku ćeliju koja će nam dati povećanje  produktivnosti, upravljanje kvalitetom i brzinu. Samim tim, kroz  robotsku ćeliju mi dobijamo brzinu, dobijamo ponovljivost i tačnost,  naglašava Dragan Mijailović, glavni mašinski inženjer.

U „Kolubara-Metalu“ nastaviće modernizaciju. Žele lidersku poziciju na  Balkanu i spremaju se da uz pomoć svojih resursa naprave i izvrše  montažu rotorskog bagera.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.