Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

PETNICI DODELJENA NJENA IMOVINA

2.325

Istraživačka stanica Petnica narednih pet godina upravljaće svojom  imovinom, što će joj omogućiti nesmetan rad i razvoj.

Ugovor o tome su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog  razvoja Mladen Šarčević i direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor  Majić.

-Ugovorom je omogućen kontinuirani rad Petnice, što podrazumeva  korišćenje izgrađenog prostora i opreme u punom kapacitetu. Nastavićemo  da finansiramo aktivnosti Petnice iz budžeta, ali staraćemo se i da se  dovrše radovi i obave neophodne popravke na objektima. Petnica će osim

35 miliona dinara iz budžeta dobiti i dodatnih sedam miliona dinara za  popravke objekata. Savet za filantropiju, koji vodi premijerka Ana  Brnabić, prikuplja četiri miliona dinara za nabavku nove opreme za  Petnicu, naglašava ministar Šarčević.

Ugovorom je pravno regulisano pravo stanice da koristi kapacitete što  će olakšati održavanje, unapređivanje i povećavanje kvaliteta korišćenja  prostora u kojem svake godine boravi nekoliko hiljada učenika i  studenata iz Srbije.

U Petnici je pre 10 godina započela izgradnja novog prostora a projekat  je završen 2012. godine kada su obezbeđeni savremeni uslovi za praktični  i teorijski rad učenika, proširene laboratorije i smeštajni kapaciteti.

-Ovim ugovorom stvoreni su uslovi da se oplemeni i usavrši izgrađeni  prostor koji nije do kraja završen i opremljen da bismo maksimalno  koristili kapacitete i ponudili čitav niz aktivnosti učenicima i  studentima i organizovali praktične obuke za nastavnike, ali i  unapredili međunarodne programe. Učešće države u poslednjih desetak  godina iznosilo je oko 30 odsto, odnosno oko 35 miliona dinara, ali u  godišnje troškove rada nisu uračunati troškovi održavanja objekata koji  su imovina države. Ovim ugovorom stvorićemo uslove da se to reši i da ne  ide na uštrb sredstava namenjenih za rad sa decom. Time ćemo omogućiti  da se sva sredstva iz budžeta i od sponzora usmere na rad sa decom, a da  održavanje objekata bude bolje rešeno nego do sada. Otvoriće se prostor  da možemo razgovarati o novim kreativnim koracima našeg centra, istakao  je Majić.

Petnici pomažu i brojni sponzori a deo sredstava prihoduje kroz  sopstvene projekte. U planu je da Petnicu finansijski pomažu i bivši  polaznici  koji su danas profesionalni istraživači i naučnici.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.