Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SUVE ŠLJIVE ČUVANE ZA BOŽIĆ

3.469

U valjevskim i podgorskim selima Božićni praznici ne mogu se zamisliti  bez suvih šljiva na trpezi. Za tu priliku posebno se izdvajaju određene  količine suvih šljiva pre nego sto će biti prodata kupcima odmah po  završetku šljivarske sezone.

Tako je i u domaćinstvu Miodraga Đurđevića iz Osladića.

Ranku, davno, pa onda šljivu Požegaču, gajili su u valjevskom kraju. U  Osladiću, u naprednom seoskom domaćinstvu, Đurđevići sada gaje nove  sorte. Stenlej je najbolji za sušenje.

-Od kada pamtim, deda je proizvodio šljivu, pa otac…To je bila  Požegača sorta. Sada je vata šarka pa  gajimo stenlej, malo noviju  sortu. Šljiva je za naša mesta najbolja para, objašnjava deda Miodrag.

Suvih šljiva za prodaju ovde niko nema. Odmah po sušenju, kupci su bili  u selu. Radiša je suvu šljivu prodao za 90 centi po kilogramu. Imao je 8  tona suve šljive. Njegova mini sušara radila je punim kapacitetom.

-Videli smo perspektvu u suvoj šljivi. Imamo dosta pod voćem. Čak 1500  stabala, možda i više. Ubuduće ćemo proširivati kapacitete za sušenje i  nadam se, površine pod šljivom. To nam je nekako najsigurnija,  najvažnija varijanta trenutno na selu, kaže Radiša.

I dok prave planove za narednu godinu, u domaćinstvu Đurđevića, oseća  se Božićna atmosfera. Ukazuju na to i suve šljive na stolu, odvojene i  sačuvane posebno za praznik.

-U zimskom periodu je obavezno korišćenje suvih šljiva, pogotovo u  postu. I sad oko Božića, na Badnje veče, suva šljiva mora biti. To je  tradicija da se koristi suva šljiva za kolače, za kompote, da se jede i  sveža, priča Mirjana.

Četiri su generacije u kući Đurđevića. Šljiva je bila i ostala njihov  glavni proizvod. Nekada sveža, sada suva. Sve količine godinama prodaju  „Jovanović voću“, najvećem izvozniku iz Podgorine.

-Oni su veliki proizvođači suve šljive na ovim našim prostorima opštine  Osečina i okruženja. Tu se nalaze tri generacije koje su radile šljivu  oduvek. Znači, to su nastavili tradicionalno, i proširuju svoje  kapacitete, ističe vlasnik preduzeća Dobrivoje Jovanović.

Na suvoj šljivi, Đurđevići iz Osladića godinama zarađuju. Piokazuju  vozni park umesto brojki i raduju se novoj sušari koja će omogućiti još  veće količine suve šljive.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.