Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MLADI ISTRAŽIVAČI POTENCIJAL VALJEVA

2.628

Valjevska gimnazija, Društvo mladih istraživača i Stanica Petnica,  posebno su pomogli mladim Valjevcima da brzo postanu traženi naučnici u  svetu. Oni su sada spremni da pomognu svom gradu i otvoreno razgovaraju  o svemu. Za novogodišnje i Božićne praznike u Valjevo su došli mladi  doktori nauka iz Amerike, Švajcarske i Švedske.

Sva tri valjevska naučnika su gimnaqzijalci, ponikli su u Mladim  istraživačima i prošli su kroz Stanicu Petnica. Potencijal su za razvoj  grada a ne gubitak zato što su otišli u svet. Valjevu se rado vraćaju i  žele da pomognu.

Ocenjuju da se kadar u srednjim školama mora unaprediti jer po njihovom  mišljenju opada kvalitet obrazovanja. Srednje škole su ključ za opstanak  budućih generacija.

-Važni su naravno profesori na univerzitetima i ti super dobri  istraživači i naučnici. Ali mnogo su važni ljudi, kako bi se ono reklo,  u rovovima, u osnovnoj školi, u srednjeoj školi i mislim da to generalno  u celoj zemlji fali, samim tim i u Valjevu. Imali smo to super kad sam  ja bio đak i sad kao da je malo klecnula situacija u tom smislu, ubeđen  je dr Ivan Milić, astronom iz Amerike.

Veoma važnim ističu potrebu valjevske privrede za visokoobrazovanim  kadrovima i spremnost da stipendiraju studente.

-Oni imaju potrebu za mladim ljudima, starijim, svejedno, za strancima.

I to se uvek vrti oko fundamentalnih nauka, koje imaju svoju primenu u  industriji, u elektronici ili bilo gde. Dakle, vrti se oko matematike do  programiranja. Fizika je tu isto , ima svoje mesto i oni žele da se  ljudi vraćaju. Prosto žele da im pomognu tokom školovanja. Ja mislim da  rešenje postoji. Oni koji se bave obrazovanjem u gradu moraju da bace  oko i na valjevske privrednike, kaže dr Dejan Đokić, fizičar iz  Švajcarske.

Insistiraju na boljoj infrastrukturnoj poveyanosti sa Beogradom, da se  u njega odlazi i odmah vraća.

-Mi nemamo onako, u našem klasičnom tradicionalnom smislu, univerzitet  u gradu, tako da zavisimo od Beograda. I možda Valjevu ne treba  univerzitet ali nam treba veza sa Beogradom, što je brža moguće. Treba  da budemo u stanju da ujutru se probudimo, istuširamo, odemo u Beograd  na časove, da se vratimo u Valjevo uveče za večeru, mišljenja je dr  Slobodan Milovanović, matematičar iz Švedske.

Valjevski naučnici insistirali su posebno na kulturološkoj razmeni  maldih sa svetom. Znaju da kad upozna druge kulture, čovek šire gleda na  svoj grad i potrebe.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.