Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VREDNE UČITELJICE OSVOJILE SREMUŠIJADU

2.334

Ovogodišnji „Dani sremuša“ u Donjem Taoru, bar kada je u pitanju  takmičenje u pripremanju jela, protekli su u znaku umešnih i vrednih  učiteljica sa Stava. U konkurenciji 12 ekipa koje su se od ranog jutra  borile sa ispunjavanjem vremenskog roka za izlazak pred žiri kojim je  rukovodila Katarina Samaržić, iz produkcije „Kuhinja“, pobedile su  „Vredne učiteljice“ iz Osnovne škole „Ilija Birčanin“. Druga je bila  ekipa iz Lelića a treći takmičari „Magleša“.

U programima „Predaavanja i razgovor“, meštanima podpovlenskih sela  predstavila se Poljoprivredna škola iz Valjeva i profesor Đorđe  Moravčević. O organskoj proizvodnji podno Povlena govorili su stručnjaci  beogradskog Poljoprivrednog fakulteta a o gajenju lekovotog bilja  Dragoja Radanović, direktor Instituta „Josif Pančić“. Biolog Ivana  Petrović iz organizacije „Okvir života“ promovisala je  „Banku gena“ a  Dejan Zagorac iz beogradskog Centra za promociju kulture predstavio je  gastro ponudu Valjevskih planina.

Promocije „Dana sremuša“ priređene su u valjevskom restoranu „Zlatibor“ a u saradnji sa Ekonomskom školom, i u beogradskom „Mažestiku“ gde je  predstavljena knjiga Zorana Mujbegovića „Sava Savanović. Priče o  sremušu. Zapisi iz skrivene sobe“.

I ovog puta prateći program manifestacije bio je konkurs za najbolji  crtež valjevskih osnovaca na temu: sremuš, Taorska vrela, Valjevske  planine.

U programu tradicije učestovale su pevačke grupe Veselice, KUD-a  „Krušik“, Alke iz Delića, Kosjerić i Treće doba iz Požege.

Vreme je bilo lepo pa su posetioci uživali na Taorskim vrelima, biseru  Valjevskih planina.

Pokrovitelj „Dana sremuša“ bio je grad Valjevo a uspešni organizatori:

Udruženje za razvoj turizma i zaštitu Taorskih vrela, Turistička  organizacija Valjeva, Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“ i klub  Ars Nova.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.