Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MILINKOVA ODA ZAVIČAJU

2.430

Jedan od najpoznatijih svetskih slikara-naivaca Ljubomir Milinkov koji  trenutno živi i stvara u Parizu, prvi put srpskoj javnosti i rodnom  Valjevu predstavio se zbirkom pesama „Pravdo kriva si“.

Milinkov je izlagao širom sveta a u svom zavičaju do sada nije imao  samostalnu izložbu.

U valjevskom Sovču, između žitnih polja i voćnjaka, u prirodnom ritmu  godišnjih doba i seoskih radova, koji će kasnije naseliti njegova  platna, odrastao je Ljubomir Milinkov.

Kao i u slikarstvu u kom sanja o nostalgičnom svetu, tako i u poeziji,  glavnu pokretačku snagu za pisanje stihova pronalazi u ljubavi prema  zavičaju i otadžbini.

-Kroz poeziju se predstavio tako što je ispevao jednu veličanstvenu odu  zavičaju. Odu kojom svoje sunarodnike podseća na vrednosti svoga roda,  na veličinu svoga naroda, na sve ono što je lepota koju mi koji živimo u  njoj često okrvani nekim tehničkim stvarima prenebregavamo, ocenjuje mr  Jovanka Božić, sociolog.

Milinkov je prethodno umetnički izrazio sva  osećanja prema zavičaju  kroz slikarstvo. Spajao je stvarnost dijaspore i otadžbine. Njegove  izložbe širom sveta, od Njujorka, preko Tokija, Šangaja… do Londona i  Pariza, nikog nisu ostavljale ravnodušnim.

U Valjevu gde još nije izlagao, iznenadio je sugrađane poezijom.

– Još u detinjstvu narodne pesme su mi ušle dosta u pamćenje, u srce da  kažem, onda u školi je bilo izvanrednih pesnika koji su mogu da kažem  nadahnuli me, nisam obraćao pažnju na to uopšte, vremenom se pokazalo da  imam neki smisao za to rimovanje pa su ideje same po sebi postojale,  dolazile i obličavale, i došli smo do mojih pesama, objašnjava Milinkov.

Objavio je dve pesničke zbirke. U Valjevu je predstavio knjigu pod  nazivom „Pravdo kriva si.“

-Mislim da smo večeras na prvom mestu i na pravi način dosledno odužili  onaj dug koji smo dugovali zavičajnom a svetskom stvaraocu, što je  dokazala i publika koja se pojavila večeras u velikom broju u Valjevskoj  gimnaziji, naglašava Violeta Milošević, direktorka Gradske biblioteke.

Pesnička zbirka obogaćena je njegovim slikama. Jednu će i UNICEF  staviti na naslovnu stranu svog kalendara a one su sve češće umetnički  detalji vodećih svetskih kuća mode.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.